Setari Cookie-uri

Analizele care iti spun cat de sanatos va fi copilul tau inainte de sarcina

Cum poti sti sigur daca vei avea un copil sanatos – despre analizele PGD si PGS

Aducerea pe lume a unui copil grav bolnav, cu malformatii genetice, este o drama pentru orice parinte. Faptul ca micutul tau sufera si ca, de cele mai multe ori, nu ai cum sa-i inlaturi sau macar sa-i alini aceasta suferinta este coplesitor. Insusi sensul vietii ti se schimba. Boala copilului te arunca intr-o spirala a durerii fara de sfarsit, care te va marca pentru totdeauna. Sentimentele de vinovatie, lacrimile, temerile uriase, mila pentru fiinta suferinda, furia neputintei, problemele financiare si, nu in ultimul rand, trauma pierderii vor ajunge sa faca parte din viata ta.

Pentru a evita toate acestea, intrebarea „Cum poti sti sigur daca vei avea un copil sanatos?” devine mai actuala decat oricand. Raspunsul ne este oferit de medicina moderna si mai ales de genetica embrionara, care dispun de tehnici avansate de diagnosticare precoce a eventualelor boli ale copilului.
Analizele PGD si PGS, respectiv diagnosticul genetic de preimplantare si screeningul genetic de preimplantare, realizate in cursul unei proceduri de fertilizare in vitro, au devenit practici uzuale in alte tari. Ele sunt extrem de importante atat pentru cuplurile cu un istoric familial al defectelor genetice, cat si pentru cuplurile care au avut dificultati in a obtine sau a pastra o sarcina.

Citește și:

Aducerea pe lume a unui copil sanatos este o dorinta fireasca, in conditiile in care riscul transmiterii unor afectiuni genetice de la parinti la copii este deosebit de mare. Parintii predispusi sa aduca pe lume urmasi cu probleme grave de sanatate trebuie sa stie ca in zilele noastre pot elimina acest risc. Cuceririle medicinei moderne si mai ales cele ale geneticii embrionare permit diagnosticarea timpurie a unor astfel de probleme si eliminarea lor”, ne-a declarat Andreas Vythoulkas, medic ginecolog.
Dr. Andreas Vythoulkas este expert in metodele moderne de reproducere umana asistata, in cadrul clinicii Genesis Atena (din Grecia). Clinica Genesis, prezenta in Romania prin dr Andreas Vythoulkas, are o bogata experienta la nivel mondial in efectuarea acestor analize, in cadrul procedurilor de fertilizare in vitro.

Citește și:

Diagnosticul de preimplantare permite descoperirea anomaliilor embrionilor inainte ca ei sa fie implantati in uter. Sunt identificate bolile monogenice si peste 350 de afectiuni genetice rare. Astfel, pot fi excluse genele care pot determina boli precum hiperplazia congenitala renala, Coreea lui Huntington, boala Cadasil, tulburarile neuromusculare, retardul mental, maladia Alzheimer, diabetul si unele forme de cancer (neurofibromatoza, neoplazia endocrina multipla de tip II si retinoblastomul), protejand viata viitorului copil.

Foto: analize pentru mama @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Martie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.