Vocea mamei. Desi felul in care te aude bebelusul din burtica seamana cu felul in care auzi atunci cand esti cu capul scufundat in apa, el totusi te aude! S-a demonstrat ca imediat dupa nastere sugarul este capabil sa distinga vocea mamei dintre mai multe voci pe care le aude, si ca vocea mamei si a tatalui il linistesc, spre deosebire de alte voci straine.

Bebe recunoaste limba. Nu numai ca fatul este obisnuit cu vocea mamei si a tatalui, vocile pe care le aude cel mai des, dar s-a constatat ca el deprinde si sonoritatea limbii pe care o vorbesc parintii, ritmul in care se vorbeste, „muzica” limbii.

Mirosul mamei. Oricat ar parea de ciudat, mirosul mamei ii este familiar nou-nascutului. Pus in contact piele pe piele, nou-nascutul se linisteste asezat pe mama lui, fapt care nu se intampla daca in locul mamei se afla orice alta persoana.

Bebe invata sa inghita. Inca din perioada petrecuta in burtica, bebelusul stie sa inghita. El inghite lichid amniotic, formand, ulterior, urina si primul meconiu. Corpul sau mic se antreneaza pentru primele clipe de viata, cand se va atasa la sanul mamei si va inghiti primele picaturi de colostru.

Bebe invata sa respire. Desi, evident, in uter copilul nu poate sa respire efectiv, s-a observat ecografic ca realizeaza miscari respiratorii. Cutia toracica, diafragmul si muschii abdominali invata sa se sincronizeze si sa actioneze sinergic, in asa fel incat in primele clipe petrecute in afara uterului, bebelusul va sti sa respire singur prima „gura” de aer.

Citeste mai multe despre sarcina in CLUBUL BEBELUSILOR

Foto: fetus - shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: