Setari Cookie-uri

Metode contraceptive postnatale

Proaspetele mamici care doresc sa isi reia viata sexuala dupa nastere, in plus fata de grija pentru refacerea organismului in urma modificarilor petrecute pe parcursul celor 9 luni de sarcina si in timpul travaliului, trebuie sa isi asigure si o metoda contraceptiva.

Cele mai sigure metode contraceptive pentru femeile care alapteaza sunt cele non-hormonale:

- amenoreea de lactatie
- metodele de bariera (prezervativul, diafragma, spermicide)
- dispozitivele intrauterine pe baza de cupru (steriletul)

Dintre metodele hormonale recomandate mentionam contraceptivele fie ele orale sau injectabile exclusiv pe baza de progesteron sau dispozitive intrauterine cu progesteron.

Metoda amenoreei de lactatie

Tanara mama este in mod natural protejata de sarcina pe tot parcursul alaptarii.

Eficienta metodei este foarte mare atunci cand sunt indeplinite toate conditiile urmatoare:

- ovulatia nu a revenit, deci menstruatia nu este prezenta
- bebelusul alaptat are varsta pana in 6 luni
- alaptezi activ, frecvent, la interval de 4 ore ziua si 6 ore noaptea

Daca vreuna din aceste conditii nu este respectata, probabilitatea de a ramane insarcinata nu este de ignorat si ar trebui sa iei in calcul o metoda mai sigura care sa previna o eventuala sarcina.

Dispozitivele intrauterine- Steriletul

Fie ca alapteaza sau nu, mamicile pot folosi dispozitivul intrauterin pe baza de curpu sau pe cel care elibereaza progesteron in cantitati mici.

Dispozitivul pe baza de cupru este introdus de catre medicul ginecolog in cavitatea uterina si creeaza o continua stare de inflamatie a endometrului, nepermitand fixarea oului.

Dispozitivul intrauterin cu hormon contine un progestativ care este eliberat treptat in organism, fenomen asemanator pilulelor sau contraceptivelor injectabile cu progesteron.

Acest tip de dispozitiv poate fi introdus in uter la 6 saptamani de la nastere si are avantajele ca asigura o protectie foarte buna, in fiecare luna timp de 5-10 ani, si nu influenteaza in mod negativ fertilitatea, aceasta revenind imediat dupa scoaterea steriletului.

Contraceptivele orale sau injectabile

Aceste contraceptive hormonale sunt strict bazate pe progesteron, putand fi utilizare fara probleme la cateva saptamani de la nastere, chiar si cand femeia alapteaza, deoarece nu afecteaza calitatea laptelui si astfel transmise copilului nu il afecteaza.

Contraceptivele orale cu progestativ trebuie administrate zilnic la ceeasi ora, fara pauza.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.