Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre testele pentru fertilitate

Din ce in ce mai multe cupluri sufera de o problema ce le poate afecta viata personala si relatia: nu reusesc sa aiba un copil. Din pacate cauza acestei probleme se afla de cele mai multe ori de partea feminina, caci femeile au mai frecvent afectiuni genitale ce scad sansa de a avea un copil: insuficineta ovariana, anexite, infectii genitale, menstruatie neregulata etc.

Hormonul luteinizant poate fi masurat si la barbat pentru a vedea daca problema sa de infertilitate este produsa de o afectiune a glandei hipofize.

Daca se observa o cauza de natura tiroidiana se vor face toate testele in masura pentru a detecta nivelul hormonilor hipofizari in sangele periferic, iar in functie de aceste rezultatese pate stabili daca la baza problemelor de conceptie stau unele probleme ale acestei glande. A nu se intelege ca orice problema a hipofizei duce la sterilitate, ci doar anumite afectiuni ale acestei glande pot avea aceasta urmare negativa.

De asemenea si glanda toroidiana poate fi implicata intr-un lant de dezechilibre hormonale ce duc in final la imposibilitatea conceptiei uui copil.

La barbati se poate efectua un test pentru determinarea nivelului de testosteron cu scopul de a afla daca problema de infertiliatate este cauzata de o afectiune la nivelul testiculilor sau la nivelul glandei hipofize.. Daca barbatul respectiv are o concentrartie mica de testosteron se intelege si numarul reduc al spermatozoizilor produsi, cantitatea si calitatea acestora fiind mult influentata de acest ormon.

Se pot efectua, in functie de analizele de sange si suspiciunile trezite in urma anamnezei (discutia medicului cu cei doi parteneri), teste pentru bolile cu transmitere sexuala.

Testul pstcoital se face la femei si analizeaza mucusul cervical (cel dintre vagin si uter) in urma actului sexual si determina daca spermatozoizii sunt vii si capabili de a se deplasa prin mucusul cervical pentru a patrunde in uter si mai departe pentru a migra in trompele uterine unde vor intalni ovulul (rezultat in urma ovulatiei). Acest test se face cu o zi sau doua inaintea ovulatiei.

Testele pentru determinarea LH-ului urinar la domiciliu se fac de catre femei pentru a determina perioada ovulatiei si daca se produce eliminarea ovulului. Uneori odata cu acest test se determina si temperatura bazala a organismului pentru a detecta cu mai mare precizie momentul ovulatiei.

Ce se intampla daca in urma acestor teste nu este identificata cauza ?

In acest caz se fac o serie de investigatii menite sa descopere cauze de alta natura ce pot duce la infertilitate.

In primul rand se efectueaza o ecografie pelvina pentru a evalua marimea, structura si pozitia organelor genitale.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.