Setari Cookie-uri

Fumatul in sarcina – copil condamnat

Sarcina este o perioada cand atentia acordata propriului organism este foarte importanta, pentru ca de buna sa functionare depinde dezvoltarea si cresterea normala a fatului. In acesta perioada, schimbarile din propriul corp pot afecta intr-o mare masura viitorul copil. Pe langa importanta alimentatiei corecte, stilul de viata trebuie revizuit si prin prisma unor obiceiuri mai putin sanatoase, cum ar fi fumatul. Desi medicii sustin ca viitoarea mama ar terbui sa renunte la acest viciu inca dinainte de conceptie, este foarte important ca macar pe perioada sarcinii sa se opreasca fumatul.

Greutatea si dimensiunea fatului

In medie, un pachet de tigari pe zi in timpul sarcinii va micsora greutatea copilului la nastere cu aproape 500 de grame. Aceasta greutate creste proportional cu numarul de tigari adaugate. Poate parea neimportanta aceasta pierdere in greutate in timpul vietii intrauterine, dar consecintele pe termen lung sunt dintre cele mai grave.

Plamanii si respiratia

Copiii mamelor fumatoare au frecvent probleme respiratorii pentru ca plamanii lor nu sunt suficient de de dezvoltati pentru a fi functionali. De aceea ei petrec o perioada mai lunga dupa nastere conectati la diferite aparate de respiratie. Acesti copii sunt in special vulnerabili la astm si au un risc mult mai mare de moarte subita.

Cerierul si dezvoltarea neuropsihica

Fumatul in timpul sarcinii poate avea efecte pe termen lung asupra creierului copilului. Acesti copii au mai frecvent probleme de invatare, tulburati de comportament si IQuri mai mici. Cercetari recente sugereaza ca nicotina pe care o primeste copilul in timpul sarcinii poate fi cauza unei viitoare dependente pentru fumat.

Imunitatea

Copiii mamelor fumatoare au un sistem imunitar slabit iar imbolnavirile sunt mult mai frecvente. Se pare ca cei ai caror mame fumeaza 15 sau mai multe tigari pe zi sunt spitalizati de doua ori mai des in primele opt luni de viata.

Nu este niciodata prea tarziu sa renunti la fumat in timpul sarcinii. Fiecare tigara la care renunti contribuie la sanatatea ta si a copilului tau. Femeile care renunta la fumat la jumatatea celor noua luni de sarcina nasc copii cu aceeasi greutate medie ca si femeile care nu au fumat deloc in timpul sarcinii.
Dincolo de aceste statistici se afla o mare oportunitate: poti oferi copilului tau un organism sanatos daca renunti la acest obicei. Cu cat mai devreme cu atat mai bine.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.