Sarcina si Rh-ul negativ

Sarcina si Rh-ul negativ
Kudika
2 Mai 2008

Cand o femeie isi face analize pentru determinarea grupei de sange i se va spune si daca are Rh pozitiv sau negativ. Pot aparea probleme de incompatibilitate de Rh atunci cand mama are Rh negativ, iar tatal are Rh pozitiv.

Prevenirea incompatibilitatii de Rh

Cea mai simpla metoda de a preveni aceasta afectiune este efectuarea unei analize de sange a mamei in perioada de preconceptie sau in primele saptamani de sarcina, care sa arate daca aceasta are Rh pozitiv sau negativ.

In prezent se foloseste tratamentul cu imunoglobulina anti-D, care a scazut mult numarul nou-nascutilor cu aceasta afectiune. Totusi, acest tratament nu da rezultate daca gravida a fost deja sensibilizata inainte de administrarea lui.

Pentru a preveni sensibilizarea mamei cu Rh negativ ce poarta un fat Rh pozitiv i se administreaza Ig anti-D in saptamanile 28 si 34 de gestatie si cu 72 de ore inainte de nastere.

Tratamentul cu Ig anti-D trebuie repetat la fiecare contact sensibilizant: sarcina, avort spontan, interupere de sarcina, transfuzii su sange Rh pozitiv sau proceduri medicale invazive practicate in timpul sarcinii (amniocenteza, biopsia vilozitatilor coriale) etc.

Tratamentul maladiei Rhesus (Rh)

Gravida cu Rh negativ va fi tinuta sub supraveghere medicala, masurandu-i-se nivelul de anticropi din sange. Medicul va evalua starea fatului si va urmari daca acesta dezvolta anemie. Daca anemia fetala este severa se poate practica inducerea travaliului sau transfuzarea fetusului prin intermediul cordonului ombilical.

Dupa nastere, bebelusul cu icter poate beneficia de fototerapie sau transfuzii sagvine. In unele cazuri icterul se vindeca de la sine.

Tratamentul cu imunoglobulina anti-D se utilizeaza in practica medicala inca din anul 1968 pentru prevenirea maladiei si astfel, in zilele noastre, putine femei isi fac griji in privinta incompatibilitatii de Rh.

Un articol de Simona Prodanoiu

Sursa: Kidz.ro

Cititi articole asemanatoare pe Kidz.ro:

Semnele si simptomele travaliului prematur
Slujba de tata
Fa-ti prietene noi si nu uita de cele vechi!

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri