Setari Cookie-uri

Preeclampsia sau toxemia gravidica

Preeclampsia sau toxemia gravidica este un sindrom ce constituie o complicatie a sarcinii, manifestat prin hipertensiune arteriala, pierdere de proteine prin urina (proteinurie) si umflarea bratelor si picioarelor datorita retentiei de apa (edeme).

Complicatiile materne includ: insuficienta renala acuta, edem cerebral, hemoragii si tulburari de coagulare.

Tratament

Cel mai eficient tratament pentru preeclampsie este insasi nasterea. Insa acest lucru pune in pericol fatul daca sarcina nu este la termen si copilul nu este suficient de dezvoltat. De aceea este necesar sa se prelungeasca sarcina cat mai mult pentru a spori sansele de supravietuire ale fatului. Masuri care pot fi luate urmaresc scaderea tensiunii arteriale si cresterea fluxului sangvin placentar. Medicul va recomanda limitarea activitatilor zilnice, evitarea efortului si cat mai multa odihna, alaturi de medicatia antihipertensiva. Acestea pot fi utile in cazul unei preeclampsi blande, cu o usoara hipertensiune si cantitate mica de proteine in urina.

In cazurile grave poate fi necesara internarea in spital pentru monitorizare, iar daca starea se agraveaza medicul poate lua decizia inducerii nasterii chair daca fatul nu este suficiente de dezvoltat pentru a supravietui.

Masuri preventive

Nu exista o strategie clara si eficienta pentru preventia acestei afectiuni. Reducerea consumului de sare si modificarea activitatilor in timpul sarcinii nu reduc riscul de aparitie a bolii. Cea mai buna metoda de protejare a mamei si a fatului este supravegherea medicala prenatala: masurarea tensiunii arteriale, supravegherea greutatii, depistarea proteinuriei. Daca preeclampsia este depistata precoce, medicul si pacienta vor adopta cele mai bune solutii pentru a preveni posibilele complicatii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.