Setari Cookie-uri

Sarcina poate dezvolta cancer

Boala trofoblastica gestationala reprezinta un grup de tumori rare care se dezvolta din celulele tesutului format in uter, in urma conceptiei. Acesta afectiune nu are ca punct de plecare celulele uterului sau colului uterin, precum cancerul cervical sau endometrial, ci ea porneste de la celulele care apar in mod normal in placenta, in timpul sarcinii. Boala apare dupa o sarcina sau dupa un avort.

Pentru ca se dezvolta in grosimea peretelui uterin, mola invaziva nu poate fi complet inlaturata de chirurg si majoritatea necesita chimioterapie. In 15% din cazuri, tumora metastazeaza in alte parti ale copului, frecvent in plamani.

Coriocarcinomul:

Este o forma maligna (canceroasa) de boala trofoblastica gestationala. Fata de alte forme de boala trofoblastica, coriocarcinomul creste cel mai repede, este invaziv si poate metastaza in organe situate la distanta de uter.

De cele mai multe ori se dezvolta dupa o mola completa, dar poate aparea si dupa o mola partiala, dupa o sarcina normala sau o sarcina soldata cu avort.

Factorii de risc pentru boala trofoblastica gestationala:
• Varsta: BTG apare la femeile aflate in perioda fertila. Riscul de mola hidatiforma completa este mai mare la femeile peste 40 de ani si la cele sub 20 de ani.
• Avorturi in antecedente si probleme legate de conceptie;
• Contraceptivele cresc riscul de boala trofoblastica mai ales daca este folosita pe perioade lungi;
• Istoricul familial;
• Dieta saraca in beta-caroten

Citește și:

Cum este diagnosticata BTG?

Boala trofoblastica gestationala este descoperita de cele mai multe ori ca urmare a unor semne si simptome anormale in timpul sarcinii sau in urma unor teste prenatale efectuate de rutina pentru monitorizarea gravidei.

Simptomele:
• Sangerari vaginale variabile, de la sangerari mici pana la sangerari abundente;
• Durere sau colici abdominale sau pelvine;
• Anemia;
• Creterea volumului uterin si a abdomenului, mai repede decat in mod normal;
• Semne de hipertiroidism: batai cardiace mai frecvente, senzatia de caldura, inrosirea pielii, tremor.
• Semne de preeclampsie: hipertensiune, dureri de cap, reflexe exagerate, edeme ale mainilor si picioarelor;
• Semne ale afectarii altor organe, in cazul invaziei si metastazarii, in functie de localizare.

Citește și:

Testele pentru depistarea BTG includ masurarea nivelului de gonadotrofina corionica umana, ecografie pelvina, rdiografie pulmonara, CT, RMN.

Tratamentul:

Sansele de recuperare si stabilirea tratamentului BTG depind de forma de boala, de stadiul bolii, gradul de invazie si de prezenta sau nu a metastazelor, de starea de sanatate a pacientei. Tratamentul cuprinde masuri chirurgicale (curetraj, histerectomie) si medicamentoase, sub forma chimioterapiei. Radioterapia este rezervat in special metastazelor cerebrale si hepatice.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
17 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.