Setari Cookie-uri

Placenta previa

Placenta previa sau placenta jos inserata este o complicatie a sarcinii in care placenta este situata in segmentul inferior al uterului si acopera partial sau total orificiul cervical. Se estimeaza ca intre trei si sase gravide dintr-o mie au acesta problema.

Femeile multipare, care care au nascut cel putin o data, au un risc mai mare de a avea placenta previa decat femeile aflate la prima sarcina. Un risc usor crescut au si femeile care au nascut prin cezariana sau care au mai avut o sarcina anterioara cu placenta previa. Alti factori care cresc riscul de placenta previa sunt: sarcina multipla (gemeni), varsta mamei mai mica de 20 de ani si mai mare de 30 de ani.

Fumatul este consiferat un factor de risc pentru inserarea joasa a placentei.

Ce masuri se iau?

Masurile pe care medicul le ia in cazul placentei jos inserate depind de severitatea hemoragiei, de varsta la care a ajuns sarcina, de starea generala a mamei si de tipul de placenta previa.

Daca nu au aparut sangerarile, gravida trebuie sa evite activitatile fizice periculoase, efortul intens, si contactul sexual dupa 28 de saptamani.

Citește și:

In cazul in care fatul are o varsta intre 24 si 34 saptamani de gestatie, se pot administra corticosteroizi pentru a grabi dezvoltarea pulmonara fetala si pentru a se pregati fatul pentru o nastere prematura.

Nasterea imediata poate fi indicata daca mama este in pericol datorita sangerarilor sau daca a aparut suferinta fetala. In acesta situatie, este recomandata operatia cezariana pentru a grabi extractia fatului si a evita agravarea suferintei fetala in nasterea normala.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
27 Ianuarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.