Setari Cookie-uri

Sindromul TORCH o pleiada de boli ce afecteaza nou-nascutul

Sindromul TORCH reprezinta o asociere a mai multor boli de origine virala e care mama le poate contacta si care se tramsnit fatului prin placenta, determinand grave malformatii congenitale, avort spontan, nastere prematura sau chiar moartea fatului intrauterin.


Infectia cu virusul rubeolic

In general rubeola face parte din bolile copilariei si multe mamici au facut boala, pastrand in organism anticorpii. Atentie insa, anticorpii se pot pierde uneori chiar daca mama a facut boala, de aceea se recomanda vaccinarea in preconceptie. Daca mama nu a facut boala, se recomanda acelasi lucru: vaccinarea in preconceptie. Daca insa gravida nu a facut acest vaccin si contacteaza boala in timpul sarcinii, aceasta este deosebit de grava pentru fat si pune in pericol si viata mamei: malformatii oculare, auditive (pana la surditate), ale viscerelor (hepatice de exemplu)), ale oaselor, cerebrale, ictere, malformatii cardiace, nervoase etc. Daca infectia a fost contactata in ultima parte a sarcinii, nou-nascutul poate prezenta la nastere trombocitopenie (numar mic de trombocite rezultand deficite de reparare a ranilor), greutate mica la nastere si/sau nastere prematura, hepatita neonatala, anemie etc. Tratamentul nou-nascutilor se adreseaza in primul rand complicatiilor: rezolvarea chirurgicala a cardiopatiillor congenitale si cataractei, insa prognosticul nou-nascutilor ramane rezervat.

Citește și:

Infectia cu cytomegalovirus

Cytomegalovirulul face parte din familia virusurilor herpetice si nu determina simptomatologie evidenta, insa, asemeni restul virusurilor din familie, poate sa ramana latent o perioada lunga de timp de la contactare ca apoi sa devina activ si sa provoace boala. Desi este considerat ca fiind frecvent in special la copii, totusi de apreciaza ca jumatate din adultii cu varsta pana in 30 de ani au sau au facut boala. Acest aspect devine deosebit de important pentru o femeie care doreste un copil. In general simptomatologia este putin evidenta, reprezentata prin febra, stare generala proasta, scaderea poftei de mancare si aparitia unor incluziuni herpetice care pot afecta oasele, muschii, dand dureri difuze, nespecifice. Contactat insa in timpul sarcinii, acest virus este transmis fatului si poate provoca afectiuni gastro-intestinale, pneumonie, afectiuni ale ohchilor si ale sistemului nervos, microcefalie (cap mic), retard in dezvoltarea somatica ( a corpului) greutate mica la nastere, convulsii, hepatosplenomegalie etc. . De asemenea acest virus poate fi transmis si postpartum (dupa nastere) prin laptele matern. Unii nou-nascuti supravietuiesc printr-un tratament suportiv, insa in primii ani de viata majoritatea dezvolta retard mental, surditate si tulburari oculare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.