Povestea pe care trebuie sa o stii despre contraceptivele hormonale

Din 1900, se stie ca inhibarea ovulatiei este in stransa legatura cu culoarea galbena a pielii si cu sarcina.

Din 1900, se stie ca inhibarea ovulatiei este in stransa legatura cu corpul galben si cu sarcina.

contraceptie hormonala combinataInainte de aparitia pilulei, femeile din intreaga lume utilizau diferite metode pentru controlul aparitiei sarcinilor nedorite, metode care erau in mare parte ineficiente si periculoase pentru sanatate. Cele mai vechi metode de contraceptie, mentionate chiar si in Biblie, au fost coitus intreruptus si metoda calendarului. In perioada preindustriala, in America, femeile utilizau ca masura contraceptiva dusurile vaginale cu decocturi din diferite ierburi, dar revolutia contraceptiva a aparut in 1839, cand Charles Goodyear a produs primele prezervative din cauciuc, dispozitivele intrauterine si diafragma.

Prima metoda de contraceptie utiliza, in 1931, un extract ovarian iar preparatul se numea Infecundin. Descoperirea pilulei contraceptive si introducerea ei, in 1960, ca masura de preventie impotriva sarcinilor nedorite a reprezentat o mare revolutie.

Primele studii despre pilula contraceptiva Enovid au inceput in aprilie 1956 si au aratat ca reducand cu 33% cantitatea de estrogen din pilula, erau diminuate semnificativ reactiile adverse de tip gastrointestinal, fara sa creasca riscul de aparitie a sangerarilor intermenstruale.

In februarie 1961, FDA a aprobat Enovid 5 mg pentru uz contraceptiv. Enovid continea 5 mg norethinodrel=estrogen si 75 µg mestranol=progesteron.

Primele cazuri de tromboembolism si embolism pulmonar la utilizatoarele de Enovid 10 mg au aparut la 4 ani de la aprobarea pilulei. Abia dupa inca 10 ani, studiile epidemiologice au demonstrat ca utilizarea estrogenilor creste riscul de tromboza venoasa si de incidente cerebrovasculare, mai ales la femeile care fumeaza sau sufera de hipertensiune arteriala (aceste riscuri sunt proportionale cu doza).

Prima generatie de pilule continea cel putin 50 micrograme etinilestradiol, ceea ce in prezent pare enorm. Ele sunt retrase din uz la momentul actual.

Ulterior, ca in orice domeniu medical, cercetatorii au incercat sa rafineze aceasta metoda prin reducerea cantitatii de hormoni si prin gasirea altor cai de administrare, cai care sa faca mai usoara utilizarea, sa fie mai confortabile pentru femei si sa permita reducerea reactiilor adverse. De atunci, stiinta a evoluat fulminant, contraceptivele orale fiind extrem de diverse ca tipuri, concentratii si indicatii.


Kudika
24 Februarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri