Setari Cookie-uri

Povestea pe care trebuie sa o stii despre contraceptivele hormonale

Din 1900, se stie ca inhibarea ovulatiei este in stransa legatura cu culoarea galbena a pielii si cu sarcina.

Prima metoda de contraceptie utiliza, in 1931, un extract ovarian iar preparatul se numea Infecundin. Descoperirea pilulei contraceptive si introducerea ei, in 1960, ca masura de preventie impotriva sarcinilor nedorite a reprezentat o mare revolutie.

Primele studii despre pilula contraceptiva Enovid au inceput in aprilie 1956 si au aratat ca reducand cu 33% cantitatea de estrogen din pilula, erau diminuate semnificativ reactiile adverse de tip gastrointestinal, fara sa creasca riscul de aparitie a sangerarilor intermenstruale.

In februarie 1961, FDA a aprobat Enovid 5 mg pentru uz contraceptiv. Enovid continea 5 mg norethinodrel=estrogen si 75 µg mestranol=progesteron.

Primele cazuri de tromboembolism si embolism pulmonar la utilizatoarele de Enovid 10 mg au aparut la 4 ani de la aprobarea pilulei. Abia dupa inca 10 ani, studiile epidemiologice au demonstrat ca utilizarea estrogenilor creste riscul de tromboza venoasa si de incidente cerebrovasculare, mai ales la femeile care fumeaza sau sufera de hipertensiune arteriala (aceste riscuri sunt proportionale cu doza).

Prima generatie de pilule continea cel putin 50 micrograme etinilestradiol, ceea ce in prezent pare enorm. Ele sunt retrase din uz la momentul actual.

Ulterior, ca in orice domeniu medical, cercetatorii au incercat sa rafineze aceasta metoda prin reducerea cantitatii de hormoni si prin gasirea altor cai de administrare, cai care sa faca mai usoara utilizarea, sa fie mai confortabile pentru femei si sa permita reducerea reactiilor adverse. De atunci, stiinta a evoluat fulminant, contraceptivele orale fiind extrem de diverse ca tipuri, concentratii si indicatii.

Cercetarile in contraceptia hormonala combinata au mers in urmatoarele directii:
• Reducerea dozei de estrogeni
• Reducerea dozei de progesteron
• Descoperirea de noi agenti progestinici
• Noi cai de administrare

Astazi, doza standard de estrogeni aflata intr-un contraceptiv combinat este de o treime din doza pe care o continea primul contraceptiv combinat disponibil pe piata. De asemenea, contraceptivele combinate contin doze mai mici de progesteroni, cu eficacitate superioara celor folositi initial.

Variatia cantitatii de esterogeni de la descoperirea primei pilule:


evolutie estrogeni

Estrogenul produce inhibarea ovulatiei, dar actioneaza si asupra cresterii si grosimii mucoasei cervicale, subtiind captuseala uterului, ceea ce face ca metodele contraceptive hormonale combinate sa aiba o eficienta de 99% atunci cand sunt utilizate conform instructiunilor si sa permita un interval liber de 12 ore (interval in care putem sa administram contraceptivul daca am omis administrarea la ora programata).

pilule contraceptive combinate Beneficiile contraceptivelor hormonale combinate:


- controlul sarcinii
- reducerea fluxului menstrual
- reducerea durerilor menstruale
Pe langa efectul lor in preventia sarcinilor, contraceptivele hormonale combinate au efect si in ceea ce priveste sangerarile uterine, anovulatia persistenta, insuficienta ovariana, dismenoreea, endometrioza si acneea.

Efectele adverse ale pilulei:

• Greata
• Varsaturi
• Balonare
• Tensiune mamara

Compararea metodelor contraceptive hormonale combinate
Cea mai sigura metoda de contraceptie este contraceptivul hormonal combinat estro-progesteronic. In toate produsele, indiferent de denumirea cu care sunt comercializate, exista acelasi estrogen-estradiol si variate tipuri de progestative de sinteza. Diferenta dintre toleranta la un contraceptiv, reactiile adverse sau indicarea lor ca tratament, in plus fata de efectul contraceptiv, este conferita de cantitatea de estradiol si de caracteristica progestativului.

Generatia a doua de contraceptive contine 30-35 micrograme etinilestradiol iar progestativul este de tip levonorgestrel. Cu cat doza zilnica de estrogen este mai mica, cu atat efectele neplacute si complicatiile se reduc in incidenta. Cele cu 30 micrograme etinilestradiol au risc mult mai mic de infarct miocardic sau accident vascular cerebral decat pilulele de generatia intai. In consecinta, s-a incercat producerea unor formule chimice cat mai aproape de secretia normala hormonala. Generatia a treia de contraceptive continea 20-30 micrograme etinilestradiol iar ca progestative, desogestrel sau gestodene.

La aceste tipuri, s-au diminuat semnificativ fenomenele neplacute, cum ar fi edemele, tensiunea mamara, greturile, varsaturile, cresterea in greutate etc. Ultima generatie, cea mai usor tolerata, confera 15 micrograme etinilestradiol zilnic, fiind cea mai "prietenoasa" formula contraceptiva. Aceasta concentratie este mentinuta zilnic prin aplicarea inelului contraceptiv o data pe luna, intr-un mod foarte simplu. Datorita evitarii pasajului gastric si hepatic, efectele adverse sunt diminuate. Inainte, femeia experimenta modificari ale greutatii corporale; acum, ea nu va resimti nici o modificare a starii ei fizice, odata cu montarea inelului.

Valoarea de 15 micrograme etinilestradiol este cea mai mica doza eficienta de estrogen, pentru ca la 10-12 micrograme, atrofia endometrului conduce la sangerari minore, dar cvasipermanente. Drept urmare, inelul contraceptiv este ultima tehnologie eficienta in contraceptia hormonala combinata. Desi poate parea o metoda locala (femeia isi aplica inelul singura, acasa, simplu), este la fel de eficienta (99%) ca pilula administrata zilnic, oral, avand actiune sistemica. Prin faptul ca inelul contraceptiv determina cel mai mic titru de estrogeni zilnic, acesta protejeaza pacienta de complicatiile sangvine, miocardice etc.

Evolutia contraceptiei a fost foarte rapida, de la doze grosiere, tolerate cu dificultate, pana in prezent, la inelul contraceptiv, microdozat, perfect adaptat nevoilor femeii.

tabel contraceptie hormonala combinata

Alegerea metodei contraceptive trebuie facuta tinand cont de nevoile fiecarei femei, de stilul ei de viata si de istoricul medical. Inaintea inceperii oricarei metode de contraceptie, trebuie facuta o evaluare completa a starii de sanatate si a factorilor de risc asociati cu respectiva metoda.

Contraceptivele hormonale combinate (pilula, inel, plasture)
nu se recomanda femeilor fumatoare cu varsta de peste 35 de ani, femeilor cu tensiune arteriala crescuta (hipertensiune), cu risc de tromboza sau boli de ficat.




Autor: Ruxandra Dumitrescu, de la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, din Bucuresti


Kudika
24 Februarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.