Setari Cookie-uri

Evaluarea riscurilor medicale si sociale ale Apneei de Somn (SAS)

Finmedia, cu sprijinul Societatii Romane de Pneumologie, organizeaza in data de 26 septembrie 2009, la Hotelul Crowne Plaza, Bucuresti, conferinta cu tema Evaluarea riscurilor medicale si sociale ale Apneei de Somn (SAS).

Finmedia, cu sprijinul Societatii Romane de Pneumologie, organizeaza in data de 26 septembrie 2009, la Hotelul Crowne Plaza, Bucuresti, conferinta cu tema „Evaluarea riscurilor medicale si sociale ale Apneei de Somn (SAS)”.

Prevalenta sindromului de Apnee de Somn (SAS) la nivel nivel mondial este, la persoanele cu varsta intre 30 si 60 de ani, de 4% la barbati si de 2% la femei, iar la copii are valori mici de 0,7%. Acelasi indicator se situeaza la valori de 60% la barbati si 40% la femei in cazul sforaitorilor cronici. Mortalitatea SAS netratata este de aproximativ 38,5% in 8 ani de la diagnostic, prin bolile cardiovasculare pe care le determina. Se poate vorbi si de o mortalitate „indirecta", prin accidentele rutiere cauzate de adormirea la volan. Un studiu efectuat de societatile de asigurari din Germania, a aratat ca in peste jumatate din accidentele rutiere produse pe autostrada erau implicati pacienti cu sindrom de Apnee de Somn.

Citește și:

Organizatorul isi doreste sa atraga atentia aspura acestei boli, care, depistata tarziu, netratata, duce la o serie de complicatii ca diabet, HTA rezistenta la tratament, tulburari nocturne de ritm cardiac, cu stop cardiac, existand premisa dezvoltarii unui sindrom metabolic, iar in ultima faza, o insuficienta respiratorie. Deci este vorba de o boala cu evolutie in timp, agravanta, progresiva, cu mari dezastre metabolice pentru pacient.

Pornind de la aceste premise, Finmedia si-a propus ca prin aceasta conferinta sa evidentieze, pe langa problematica SAS, cum ar fi implicatiile medicale si economice ale SAS, necesitatea existentei unei institutii (ex: Societatea Romana de Medicina Somnului), care sa acrediteze laboratoarele de somn, medicii specialisti, tehnicienii (asistentii) si sa dezbata, de asemenea, oportunitatea initierii unui proiect legislativ, referitor la siguranta circulatiei rutiere, evaluand riscurile medicale si sociale ale SAS.

Citește și:

Este important sa fie inteleasa necesitatea pregatirii medicilor, care trebuie sa depisteze semnele incipiente ale diverselor boli din aceasta patologie. Dar este la fel de importanta educarea populatiei, care sa se adreseze specialistilor pentru astfel de tulburari, in prezent, existand deficiente serioase legate atat de adresabilitate, cat si asupra modului de monitorizare. De asemenea, organizatorul isi mai propune sa aduca in atentia autoritatilor faptul ca, desi se practica somnologia de 13 ani, competentele nu sunt recunoscute ca specialitate, nu exista o plata din partea CNAS a tuturor investigatiilor, medicii pneumologi facand voluntariat, in tratarea bolnavilor.

Vizionare placuta


Kudika
15 Septembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.