Setari Cookie-uri

Inseminarea artificiala, desfiintata de fostul ministru al Sanatatii

Fostul ministru al Sanatatii a semnat in data de 23 septembrie un ordin prin care procedurile de fertilizare in vitro si inseminare artificiala contra cost sunt declarate ilegale.

Fostul ministru al Sanatatii a semnat in data de 23 septembrie un ordin prin care procedurile de fertilizare in vitro si inseminare artificiala contra cost sunt declarate ilegale.

Ordinul stabileste ca procedurile de reproducere umana asistata medical, precum inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro nu mai pot fi facute in Romania de catre clinicile care se autofinanteaza, indiferent daca sunt private sau publice, relateaza NewsIn.

Astfel, a fost eliminat un articol din Normele metodologice de aplicare a titlului "Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic", din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care prevedea ca unitatile publice sau private autorizate de Agentia Nationala de Transplant sau de Ministerul Sanatatii Publice pot obtine profit.

Citește și:

Potrivit documentului, realizarea acestor proceduri se pedepseste cu inchisoare intre trei si zece ani.

* SOS Infertilitate cere anularea ordinului

Asociatia persoanelor cu probleme de fertilitate SOS Infertilitatea cere anularea ordinului privind interzicerea procedurilor de reproducere umana asistata medical, in clinicile care se autofinanteaza. Consecinta acestui ordin va fi dezvoltarea la scara larga a apelarii la clinicile de fertilizare din strainatate, argumenteaza Asociatia persoanelor cu probleme de fertilitate, SOS Infertilitatea.

Potrivit reprezentantilor asociatiei, prin acest ordin nu se interzice comercializarea de celule umane, fapt deja interzis si incriminat prin lege, ci se interzice obtinerea de profit in urma realizarii procedurilor de reproducere umana asistata medical. Astfel, unitatile medicale publice si private care practicau inseminari artificiale si fertilizari in vitro nu mai sunt motivate sa isi continue activitatea cu titlu gratuit, iar cuplurile infertile nu isi mai pot realiza dezideratul de a avea un copil, chiar daca sunt dispuse sa plateasca.

Citește și:

    In cele mai multe dintre tarile Uniunii Europene exista politici publice coerente privind infertilitatea, iar procedurile medicale care ajuta cuplurile infertile sa poata avea copii sunt finantate din bugetul asigurarilor sociale. In Ungaria, de pilda, cetatenii beneficiaza de cinci incercari de fertilizare in vitro gratuite, platite din asigurarile de sanatate.

    Vizionare placuta


    Kudika
    9 Octombrie 2009
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.