Intrebare: Cat de raspandita este boala varicoasa in populatia Romaniei?

Raspuns: Ultimul studiu realizat sub patronajul Societatii Romane de Flebologie arata ca frecventa bolii varicoase este mult mai mare decat se credea pana acum (15 – 20%) si ea depaseste 30%, indreptandu-se spre prevalenta din Europa occidentala (~ 40%). Deasemenea, inca 30 – 40% din populatie are probleme minore de intoarcere venoasa, de felul teleangiectaziilor si venelor reticulare.

Intrebare: Cum se trateaza boala varicoasa?

Raspuns: In afara de stadiile incipiente, care beneficiaza de tratament conservator – tonice venoase si ciorapi elastici – restul varicelor necesita tratament radical – fie chirurgical, fie scleroterapie, fie, mai nou, laser endovenos. Foarte important este insa un diagnostic corect pentru a putea decide metoda de tratament.

Intrebare: Ce inseamna un diagnostic corect?

Raspuns: Un diagnostic corect presupune gasirea cauzei varicelor si aceasta nu se poate face modern fara examen Doppler sau, mai ales, ecografie Doppler color. Cu ajutorul acestor explorari se pot diferentia varicele primare de cele secundare, se poate afla locul prin care reflueaza sangele in sistemul venos superficial, daca si unde exista valve stricate, daca si unde exista cheaguri de sange care impiedica circulatia corecta etc.

Intrebare: In ce consta tratamentul chirurgical al varicelor?

Raspuns: Tratamentul chirurgical clasic consta in “crosectomie” (scoaterea acelei parti din vena care are valva stricata si forma unei crose de golf) si “stripping”, respectiv smulgerea venei cu ajutorul unei sarme otelite introdusa in interiorul venei, si care se cheama “stripper”. Tratamentul chirurgical modern inlocuieste smulgerea venei cu flebectomia Muller, o metoda minim invaziva, de extragere a venelor prin microincizii, sub anestezie locala.

Intrebare: In ce consta si cum actioneaza laserul endovenos?

Raspuns: Laserul endovenos consta in introducerea unei fibre optice conectate la un aparat laser in interiorul venei varicoase. Aceasta noua metoda de tratament nu necesita decat o mini-incizie sub genunchi prin care, sub control Eco Doppler, se introduce retrograd fibra optica pana in dreptul crosei safenei unde este valva stricata. Fibra optica se conecteaza la laser si energia luminoasa degajata incalzeste si topeste practic vena varicoasa din interior, sigiland si desfiintand traiectul venos bolnav. In acest fel se evita abordul chirurgical si toate posibilele neajunsuri legate de el: sangerare, suprainfectii, dureri postoperatorii, cicatrice inestetice.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: