Setari Cookie-uri

Migrenele, influentate de gene?

Primul factor de risc genetic asociat cu formele obisnuite de migrena a fost descoperit de geneticieni, fapt care ar putea conduce la punerea la punct a unor noi terapii eficiente impotriva acestei afectiuni dureroase.

Astfel, oamenii de stiinta au identificat o mica variatie a ADN-ului care cauzeaza o crestere cu o cincime a riscului de aparitie a migrenei.

Pe plan mondial, zilnic, aproximativ 300 de milioane de persoane sufera din cauza migrenelor.

Studiul a fost coordonat de Aarno Palotie, directorul unui consortiu international din cadrul companiei britanice Trust Sanger Institute.


* Migrena, influetata si de gene



O legatura de ordin genetic a fost deja pusa in evidenta pentru anumite forme rare de migrena, insa acest studiu a evidentiat pentru prima oara un factor genetic asociat cu formele obisnuite ale acestei afectiuni.

Variatia genetica RS1835740 este situata pe cromozomul al 8-lea, intre doua gene - PGCP si MTDH/AEG-1. Aceasta variatie genetica regleaza nivelul de glutamat, o substanta care joaca rolul de "mesager" intre neuroni. Acumularea de glutamat in zona in care au loc sinapsele dintre neuroni ar putea avea un rol declansator pentru crizele de migrene. Daca aceasta teorie se confirma, impiedicarea formarii acestor acumulari ar putea deveni tinta unor noi terapii promitatoare, considera autorii studiului.

Aceasta variatie altereaza gena MTDH/AEG-1, care efecteaza la randul ei gena EAAT2. Aceasta din urma controleaza productia unei proteine ce permite evacuarea glutamatului din zona jonctiunilor nervoase cerebrale. Aceasta proteina a fost deja asociata in trecut cu epilepsia, schizofrenia si diverse tulburari de anxietate.

In Europa, 17% dintre femei si 8% dintre barbati sufera de migrene.

Sursa: 9am.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 August 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.