Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolata, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa nu consume ciuperci cumparate la colt de strada ori culese din padure, chiar daca stiu sa le deosebeasca pe cele comestibile de cele otravitoare.
Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de varsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerata, de modul termic de preparare a lor si de starea de sanatate anterioara a victimei.
Simptomele intoxicatiei cu ciuperci, variaza in functie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxina continuta de acestea si de durata perioadei de incubatie (timpul scurs de la ingestie pana la aparitia manifestarilor clinice).
Intoxicatiile cu perioada de incubatie scurta (cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburari nervoase, salivatie abundenta, lacrimare, micsorarea pupilei, dureri abdominale, scaderea pulsului, transpiratii.