Esti fumator? Atunci cu atat mai mult citeste aici!

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania cu sprijinul Roche Romania desfasoara in perioada 13-14 noiembrie 2010 in 20 de orase din tara o campanie de informare cu privire la cancerul pulmonar. In cadrul campaniei vor fi distribuite materiale informative in 20 hipermarketuri Carrefour din: Bucuresti, Iasi, Sibiu, Constanta, Suceava, Braila, Oradea, Focsani, Brasov, Pitesti, Cluj, Arad si Buzau.

Comunicat de presa

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania cu sprijinul Roche Romania desfasoara in perioada 13-14 noiembrie 2010 in 20 de orase din tara o campanie de informare cu privire la cancerul pulmonar.

fumatul si cancerul pulmonarIn cadrul campaniei vor fi distribuite materiale informative in 20 hipermarketuri Carrefour din: Bucuresti, Iasi, Sibiu, Constanta, Suceava, Braila, Oradea, Focsani, Brasov, Pitesti, Cluj, Arad si Buzau.

In fiecare an, luna noiembrie este dedicata actiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar. La nivel mondial, cancerul pulmonar este cea mai frecventa forma de cancer, insa evolutia tratamentului si a metodelor de preventie au condus la cresterea numarului de cazuri vindecate.

In Uniunea Europeana, incidenta anuala a cancerului pulmonar este de 52.5/100.000 de persoane iar mortalitatea anuala este de 48.7/100.000 persoane. Valorile pentru barbati sunt: incidenta 82.5/100.000 de persoane si respectiv mortalitate 77/100.000 persoane, iar pentru femei incidenta este de 23.9/100.000 iar mortalitatea de 22.3/100.000. Cancerul bronho-pulmonar non-microcelular (NSCLC) reprezinta 80% din totalul cazurilor de cancer pulmonar. Mortalitatea prin cancer pulmonar poate fi atribuita fumatului in 90% din cazurile care afecteaza sexul masculin si in 80% din cazurile care afecteaza sexul feminin.

“Cu toate ca adesea cancerul pulmonar este considerat ca fiind „o boala a fumatorilor”, în fapt, aproximativ 13% din cazurile de cancer pulmonar apar la oameni care nu au fumat niciodata”, a declarat Conf. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu, de la Institutul Oncologic din Cluj - Napoca. “Cancerul pulmonar are o imagine teribila in mintile oamenilor, mai ales a celor care fumeaza. Acestia cred ca in cazul in care se imbolnavesc nu se mai poate face nimic pentru ei. Prin urmare de multe ori ei ignora simptomele, dar ignorarea simptomelor nu va face ca acestea sa dispara”, a continuat conf. dr. Ciuleanu.

Cancerul pulmonar reprezinta cresterea unor celule anormale in plaman. Aceste celule se inmultesc si cresc intr-un ritm mai rapid decat celulele normale. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind, nu pericliteaza viata si pot fi indepartate prin interventie chirurgicala fara a se reface. Tumorile maligne pot invada si afecta tesuturile si organele imediat invecinate sau se pot extinde la distanta in alte parti ale corpului, proces numit metastazare.
Retail jobs

Vizionare placuta


Kudika
16 Noiembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri