Setari Cookie-uri

Boala care ucide 6 romance pe zi

Romania se afla pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii cauzata de cancerul de col uterin, riscul de deces fiind de 3 ori mai mare decat media europeana. Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin are ca prioritate educarea femeilor asupra efectelor dezastruoase ale acestei boli.

In plus, Petitia „STOP cancerului de col uterin” invita institutiile europene si toate guvernele nationale sa puna in aplicare programe de screening pentru cancer de col uterin. Petitia are in prezent peste 670.000 de semnaturi, cu obiectivul asumat de a strange 1 milion de semnaturi. Mai multe detalii despre petitie puteti gasi pe site-ul ECCA, aici.

In Romania, cancerul de col uterin loveste puternic: tara noastra se afla pe primul intai in Europa ca rata a mortalitatii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind in Romania de 3 ori mai mare decat media europeana (sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii). Cele mai afectate sunt femeile tinere (cu varste intre 15 si 44 de ani), cancerul de col uterin fiind principala cauza de mortalitate prin cancer la aceste femei din Romania. O statistica extrem de ingrijoratoare arata ca 53% dintre femeile intervievate in cadrul unui studiu (realizat de Gfk si dat publicitatii in 2009) nu cunosc nicio metoda de prevenire a acestui tip de cancer.

Citește și:

Statisticile anuale inregistreaza peste 40.000 de romance avand diagnosticul de cancer de col uterin; multe din ele sufera fizic si emotional, impreuna cu cei dragi lor, deoarece sunt supuse investigatiilor, terapiei, alterarii modului de viata. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se inregistreaza peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicatii fiind aceea ca diagnosticul se pune abia in stadiile tardive ale bolii.

Cancerul de col uterin inseamna ca pierdem 6 romance in fiecare zi din cauza acestei boli. Dar mai inseamna si ca in fiecare an avem zeci de mii de femei care sufera interventii chirurgicale si terapii uneori cu impact asupra intregii lor vieti si cine stie cate alte femei trec prin stresul de a astepta cu infrigurare un rezultat la analize ce va confirma sau nu diagnosticul de cancer de col uterin. Unele familii nu pot avea copii sau au probleme in cuplu din cauza procedurilor terapeutice, iar sistemul de sanatate cheltuie bani care ar putea fi indreptati in alte directii daca aceste cazuri de cancer ar putea fi prevenite”, a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Ianuarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.