Setari Cookie-uri

Rinichi umani, obtinuti in laborator din celule susa

Savantii britanici au produs in laborator o pereche de rinichi umani, obtinuti din celule susa (stem), si afirma ca oamenii care au nevoie de un transplant renal vor putea in curand sa isi "cultive" singuri propriile organe.

Obtinerea unui organ folosind propriile celule susa ale pacientului rezolva problema folosirii puternicelor medicamente imunosupresoare, utilizate pentru a opri organismul sa respinga rinichii provenind de la alte persoane. In opinia profesorului Jamie Davies, aceasta tehnologie va putea fi utilizata cu succes pe pacienti umani peste circa 10 ani.
  • Aproximativ 7.000 de persoane din Marea Britanie se afla pe lista de asteptare pentru a primi un rinichi, iar cererea de organe provenind de la donatori este in crestere.


Folosirea tehnologiei pe baza de celule susa este considerata deja un fel de "Pocal al lui Graal", care aduce cu sine promisiunea de a rezolva deficitul existent pe piata transplanturilor de organe. Saptamana trecuta, savantii japonezi au reusit sa obtina pentru prima oara in laborator, tot din celule susa, o retina functionala.

Sursa: 9am.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.