Setari Cookie-uri

Suntem pe ultimul loc ca investitii in cercetare si dezvoltare de medicamente

Raport realizat la cererea Parlamentului European care analizeaza efectele reglementarilor nationale asupra accesului pacientilor europeni la medicamente, releva faptul ca Romania (tara cu o piata a medicamentelor cu pondere minora in ansamblul european) se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste investitiile in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente, cu o medie de 5 EURO per capita. Primele 3 tari din UE unde se investesc cei mai multi bani pentru cercetarea si dezvoltarea de medicamente sunt: Danemarca (190 EURO per capita), Belgia (170 EURO per capita) si Suedia (80 EURO per capita). La polul opus, alaturi de Romania, se afla Portugalia (15 EURO per capita) si Grecia (17 EURO per capita).

Raport realizat la cererea Parlamentului European care analizeaza efectele reglementarilor nationale asupra accesului pacientilor europeni la medicamente, releva faptul ca Romania (tara cu o piata a medicamentelor cu pondere minora in ansamblul european) se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste investitiile in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente, cu o medie de 5 EURO per capita.


pilule Primele 3 tari din UE unde se investesc cei mai multi bani pentru cercetarea si dezvoltarea de medicamente sunt: Danemarca (190 EURO per capita), Belgia (170 EURO per capita) si Suedia (80 EURO per capita). La polul opus, alaturi de Romania, se afla Portugalia (15 EURO per capita) si Grecia (17 EURO per capita).


In Romania, spre deosebire de alte state europene, medicamentele generice, medicamente care copiaza formulele originale ale medicamentelor inovative iesite de sub patent, au o mai buna penetrare pe piata. Din totalul medicamentelor cu prescriptie , cota de piata a medicamentelor generice in anul 2010 este de 64% in volum si 24,2% in valoare, in timp ce medicamentele originale au inregistrat anul trecut 36% volum si o valoare de 74%. Acest lucru situeaza tara noastra peste media europeana de 22.4% ca valoare, in ceea ce priveste consumul medicamentelor generice.


Fata de alte tari din centrul si estul Europei, in Romania sunt promovate medicamentele generice vandute sub o marca comerciala, identice, dar mai scumpe decat medicamentele generice vandute sub denumirea moleculei pe care o contin. Medicamentele generice scumpe au inregistrat in a doua jumatate a anului 2010 un trend crescator, atat ca valoare medie a medicamentelor generice achizitionate de catre farmacii, dar si ca valoare medie a medicamentelor generice achizitionate de catre consumator. Cresterea se datoreaza implementarii de catre CNAS in toamna anului 2010 a mecanismului de referentiere pe clasa terapeutica. Prin comparatie, medicamentele generice ieftine au scazut in cota de piata, atat ca valoare (de la 4,6% la 4,2%), cat si ca volum (de la 19.9% in 2009, pana la 17,2% in 2010).


Valoarea medie trimestriala a medicamentelor generice scumpe a crescut de la aproximativ 84 milioane EURO cat era in anul 2009, la 99 milioane EURO in anul 2010 – o crestere de aproximativ 17%. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in trimestrul al treilea al anului 2010 – cand a ajuns la 99,5 milioane EURO, fata de trimestrul al treilea al anului 2009 – cand valoarea medie a fost doar de 80 milioane EURO, deci o crestere de aproape 24%.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Iunie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.