Setari Cookie-uri

Analiza care iti poate salva viata - Testari gratuite pentru VHC

Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor, in cadrul platformei Impreuna pentru viata – Sanatate prin cunoastere, MSD Romania, alaturi de laboratoarele Bioclinica si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, demareaza initiativa de constientizare asupra pericolelor imbolnavirii cu Virusul Hepatitei C (VHC).

Hepatita cu Virus C - o problema globala de sanatate publica, nu poate fi prevenita prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalitatii.


Virusul hepatic C se transmite in primul rand prin expunerea la sange infectat, care poate avea loc in cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sange sau produse din sange, tatuajelor cu ace/tuş contaminate, echipamentului de hemodializa infectat, ranirilor cu obiecte ascuţite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte cai. Aproximativ 10% din persoanele infectate cu Hepatita C nu cunosc modul in care au contactat boala.


In prezent, in Romania, rata totala a bolnavilor de Hepatita C a ajuns la aproximativ 3,23%, iar conform studiilor, in perioada 2010-2030, se va putea observa o crestere a deceselor provocate de VHC. Numarul celor infectati ar putea fi mai mare, singura modalitate de depistare fiind testarea in clinicile de specialitate. Cele mai dese cazuri de infectare cu VHC au fost descoperite la adulţii cu varste cuprinse intre 40 şi 60 de ani.


In ultima vreme, s-au facut progrese mari in tratamentele Hepatitei C, a venit vremea cand gastroenterologii, infectionistii si industria farmaceutica, impreuna cu factorii de decizie ai statului, sa formeze o retea competenta si eficienta de diagnostic si tratament, care sa vina in sprijinul pacientului. In acest sens, campania de testari gratuite pentru depistarea infectiei cu virusul Hepatitei C vine in ajutorul populatiei cu informatii, statistici si mai ales cu actiuni concrete menite sa previna imbolnavirea”, spune Lucian Negreanu, Presedinte al Comisiei de Aprobare a Terapiei Antivirale din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.


Hepatita C se transmite prin expunerea la sange infectat cu virusul hepatic C. Pentru a evita transmiterea Hepatitei C, ar trebui sa va expuneţi cat mai puţin la urmatoarele situaţii: nu folosiţi in comun obiecte care pot avea urme de sange, precum periuţe de dinţi, cleştişoare de unghii, aparate de ras etc. Daca aveţi taieturi sau rani deschise, ingrijiţi-le imediat şi bandajaţi-le corespunzator. Daca va taiaţi cu obiecte de uz casnic, precum cuţite sau deschizatoare de conserve, ingrijiţi taietura şi sterilizaţi instrumentul prin fierbere, inainte de a-l folosi din nou.


Tratamentul Hepatitei cronice C are drept scop eliminarea virusului din sange. Scopul tratamentului este obţinerea unui raspuns viral susţinut (RVS). Un raspuns viral susţinut are loc atunci cand virusul nu mai poate fi detectat in sange la 6 luni dupa tratament.



Comunicat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Iulie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.