Setari Cookie-uri

De ce persoanele slabe raman tot slabe?

Cauza care sta la baza constitutiei foarte suple a unor persoane, care nu reusesc sa ia in greutate, ar fi un exces de gene, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori din mai multe tari pe 100.000 de persoane

Rezultatele studiului, centrat pe cauza acestei stari patologice, care este asociata cu un risc de mortalitate ridicat, au fost publicate in revista britanica Nature. Cercetarea a fost efectuata de o echipa de francezi, englezi si elvetieni, coordonata de Philippe Froguel, de la Imperial College din Londra si Institut Pasteur din Lille, si de Jacques Beckmann, de la Universitatea Lausanne.

Cercetatorii au aratat ca la baza obezitatii sau supletei sta numarul de copii de gene ale unui fragment al cromozomului 16. Majoritatea oamenilor au cate doua exemplare din fiecare gena din acest fragment de cromozom, cate unul de la fiecare parinte. Insa, aproximativ o persoana din 2.500 nu are decat un exemplar, iar una la 2.000 are trei copii, scrie MEDIAFAX.

Aceeasi echipa de cercetatori a descoperit, in 2010, ca prezenta unei singure copii in acest fragment al cromozomului 16 ar putea fi cauza a 1% din cazurile de obezitate severa.

In studiul de fata, ei au demonstrat ca personele cu un exces de material genetic - care au trei exemplare de gene - sunt extrem de slabe. Aceste persoane prezinta un risc de 20 de ori mai mare decat restul populatiei de a avea o greutate sub limita celei considerate normala.


Genele cu cate trei copii, 28 la numar, sunt probabil "gene ale apetitului", spune Froguel.

Astfel, jumatate dintre copii cu aceasta anomalie au o greutate sub limita normala si le este foarte greu sa se alimenteze. Ei pot suferi de tulburari in dezvoltare si pot ajunge sa cantareasca la 4 ani cat un copil de un an si jumatate, a mai spus Froguel.

Cercetatorii au identificat 138 de purtatori ai acestei anomalii printre cele 100.000 de persoane studiate. Intr-o treime din cazuri, aceasta mutatie nu s-a regasit si la parinti, iar la celelalte doua treimi era ereditara, a mai precizat Froguel.

Pentru adultii de ambele sexe, o greutate de 40 de kilograme inseamna un grad de mortalitate la fel de ridicat ca in cazul celor de 100 de kilograme, mai spune cercetatorul.


Citeste articolul integral pe 9am.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Septembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.