Setari Cookie-uri

Iubeste-ti oasele: Ziua Internationala a Osteoporozei

De Ziua Mondiala a Osteoporozei, ziua in care se vorbeste mai mult decat oricand despre aceasta “boala tacuta”, Fundatia Internationala de Osteoporoza (International Osteoporosis Foundation, IOF) a lansat campania numita “Iubeste-ti oasele” (Love your bones), ce se concentreaza pe preventia bolii si pe actiuni de informare a oamenilor cu privire la pericolele osteoporozei, precum si modalitatile de a-i convinge pe acestia de importanta unei osaturi sanatoase.

“Odata in plus, Ziua Mondiala a Osteoporozei este punctul de plecare al unei campanii concentrata pe ideea de preventie, aceasta fiind, de altfel, si cheia sanatatii oaselor noastre la orice varsta”, a declarat Dr. Salvina Mihalcea, Vicepresedinte ASPOR.

Astfel, cele trei mesaje-cheie ale campaniei “Love your bones” sunt:


- Imbratiseaza un stil de viata activ!
- Imbratiseaza o alimentatie bogata in calciu si proteine!
- Imbratiseaza Vitamina D!

Ceea ce noi, medicii, le recomandam persoanelor cu varsta de peste 50 de ani este sa se adreseze medicului la aparitia durerilor la coloana vertebrala, la sold sau antebrat, sa stea mai mult la soare, sa mearga zilnic pe jos, iar fumatorii sa reduca pe cat posibil tigarile. Un aspect la fel de important precum preventia bolii tine de aderenta pacientilor la tratamentele disponibile, acesta fiind un factor esential pentru controlul bolii si pentru reducerea semnificativa a pericolului fracturilor, precum si a unor costuri importante pentru sistemele de sanatate”, a declarat Conf. Dr. Catalina Poiana – Medic primar endocrinolog, Institutul National de Endocrinologie C.I. Parhon Bucuresti.

Chiar daca pe piata sunt disponibile mai multe optiuni de tratament suportate, in parte, de sistemele de sanatate, multe dintre femeile afectate de osteoporoza inca prezinta fracturi, pe fondul unei slabei aderente la tratament generata de dificulatatea de a urma medicatia recomandata.

Osteoporoza este o boala grava, care afecteaza un numar de 75 de milioane de oameni in Europa,
Statele Unite ale Americii si Japonia . Numai in Romania, 1,3 milioane de femei sufera din cauza osteoporozei , boala afectand una din trei femei cu varsta de peste 50 de ani. , ,1.

De asemenea, din punct de vedere financiar, fracturile osteoporotice impacteaza semnificativ indivizii si serviciile medicale. Costurile medicale directe ale osteoporozei in Europa au fost estimate la mai mult de 31 de miliarde de euro anual si sunt asteptate sa creasca pana la 76,7 miliarde de euro in 2050, pe masura ce populatia imbatraneste .

Comunicat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Octombrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.