Setari Cookie-uri

Cat de bune sunt medicamentele?

Prezent pentru prima oara la Bucuresti, profesorul Frank Lichtenberg, de la Universitatea Columbia din New York, a prezentat rezultatele studiului „Valoarea Medicamentelor pentru societate”.

Prezent pentru prima oara la Bucuresti, profesorul Frank Lichtenberg, de la Universitatea Columbia din New York, a prezentat rezultatele studiului „Valoarea Medicamentelor pentru societate”.

medicamente

Este incontestabil rolul noilor medicamente pentru societate, in special in ceea ce priveste vindecarea celor mai agresive maladii, dar si a costurilor economisite pentru societate, a starii de bine in general a oamenilor. Insa la fel de important este si efortul pe care fiecare tara in parte il face ca pacientii lor sa aiba acces la aceste noi tratamente: atat prin politicile pe care le adopta pentru sustinerea domeniului farmaceutic, cat si prin facilitarea accesului pacientilor la aceste terapii”, spune prof. F Lichtenberg.


Prof. F. Lichtenberg afirma ca, dupa rezolvarea problemelor legate de igiena din prima parte a secolului al XX-lea, putem sa atribuim cresterea sperantei de viata la nastere din ultimii 40 de ani, medicamentelor inovative. Astfel, incepand cu anul 1960, populatia statelor din OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) traieste cu pana la 10 ani mai mult decat in perioadele anterioare, acest lucru fiind datorat in mare parte noilor tratamente puse pe piata.

In Germania, spre exemplu, speranta de viata la nastere a crescut cu 1,4 ani in perioada 2001-2007. Aproape o treime din aceasta crestere (0,45 ani sau 32%) s-a datorat faptului ca medicamentele noi, inovative au luat locul celor vechi. Pentru fiecare an de viata castigat prin introducerea noilor medicamente se economisesc astfel aproximativ 11.600 euro.

In Canada, introducerea noilor tratamente in ultimii 30 de ani a redus riscul mortalitatii cu peste 51% la nivelul populatiei per total. De asemenea, inovatiile, in particular medicamentele descoperite dupa 1990, au avut un impact benefic asupra sperantei de viata in randul batranilor.

Prof. F. Lichtenberg face referire si la beneficiile noilor medicamente pentru pacientii cu unele dintre cele mai importante boli ale acestui secol. HIV- SIDA este o boala in care viata pacientilor depinde in mod direct de descoperirea de noi medicamente. Intre anii 1987-1999, au fost introduse 7 noi molecule si 2 noi clase de medicamente pentru tratarea HIV-SIDA, acest lucru ducand la o scadere a ratei mortalitatii cu aproape 35%. Speranta de viata a pacientilor cu HIV-SIDA a fost cu 13 ani mai mare datorita introducerii unui numar mare de medicamente, incepand cu anul 1993. Acest lucru confirma faptul ca peste 60% din cresterea sperantei de viata in cazul pacientilor cu HIV-SIDA se datoreaza in mod direct introducerii noilor medicamente.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.