Setari Cookie-uri

Carnea rosie produce cancer!

40% dintre barbatii cu varsta sub 40 de ani si 80% dintre barbatii trecuti de 80 de ani sufera de prostatita, o afectiune a prostatei - una dintre glandele sexuale masculine ce inconjoara primii centimetri ai uretrei.

In incercarea de a identifica si trata problemele prostatei si in special, pentru depistarea cancerului, Centrul Medical Focus a pus bazele unui nucleu de investigatii si tratament, una dintre principalele metode medicale la care se apeleaza fiind punctia-biopsie a tumorilor prostatice, in zece cadrane, cu o evaluare histopatologica si imuno-histro-chimica.

Conform Dr. Radu Constantiniu, “Exista mai multe tipuri de analize care trebuie facute in cazul pacientilor suspecti de cancer de prostata. Este indicata obtinerea unei valori a PSA (ca linie de baza) la vârsta de 50 de ani si examen rectal, PSA si ecografie cu reziduu o data pe an. De asemenea, ecografia abdominala cu vezica urinara plina, este menita sa evidentieze prostata, al carei volum poate sa fie masurat, mai exista si ecografia transrectala, care depisteaza nodulul in prostata si ghideaza biopsia transrectala a prostatei. O alta analiza poate fi facuta si prin examen computer tomografic, dar, pe de alta parte, rezonanta magnetica este o metoda imagistica mai sensibila decât tomografia.

Totusi, singura metoda care confirma diagnosticul de cancer al prostatei este punctia, ca examen microscopic al tesutului prostatic. Aceasta procedura este unica modalitate prin care se poate depista cu acuratete cancerul de prostata”.

Punctia – unica metoda de confirmare a diagnosticului


Punctia este o procedura care consta in recoltarea cu ajutorului unui dispozitiv special, a unei mici mostre de tesut, proces care se repeta de mai mult ori. Se vor recolta cel putin 10 fragmente (conform recomandarilor din 2011) iar in cazul in care primul set de biopsii este negativ (se poate intampla, pacientul trebuie informat), al doilea set de punctii va cuprinde 20 de biopsii. In ceea ce priveste anestezia, aceasta este periprostatica 10ml xilina injectata in apexul prostatei sau generala IV. Recuperarea este rapida (1-2 ore pana la prima mictiune), cu reintegrare sociala imediata.

Pe lânga precizia si certitudinea diagnosticului, prin metoda punctiei vor fi cunoscute informatii despre gradul de diferentiere al tumorii, volumul tumoral, localizarea cancerului si stadiul patologic.
Aceasta forma de cancer, daca este depistata la timp, are sanse mai mari sa fie tratata, de aceea este importanta stabilirea unei atitudini terapeutice corespunzatoare.

La Centrul Medical Focus se garanteaza acuratetea recoltarii probelor cât si operativitate in examinarea acestora, rezultatele fiind exprimate dupa 8-12 zile, iar in situatii de urgenta, acesta se poate da si in trei zile, in functie de complexitatea procedurilor din momentul examinarii.


Comunicat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.