Setari Cookie-uri

Tu ce stii despre Lupus?

• 90% dintre respondenti cunosc foarte putine lucruri despre lupus, o boala despre care stiu ca afecteaza in proportie egala femeile si barbatii. De fapt, 9 din 10 pacienti afectati de lupus sunt femei; • Acesta este cel mai amplu sondaj realizat la nivel european despre opinia publica si nivelul de informare asupra acestei boli autoimune.

Exista diverse forme de lupus, iar lupus eritematos sistemic (LES) este forma cea mai frecventa si severa a acestei boli. Simptomele LES includ oboseala, dureri articulare si eruptii cutanate.


In plus, lupusul, in special forma sistemica, poate avea un impact negativ semnificativ asupra calitatii vietii si capacitatii de munca a pacientului. Studiile au aratat ca peste jumatate dintre pacientii cu LES, ce lucrau la momentul in care au fost diagnosticati, au intrerupt permanent lucrul intr-un interval de pana la 15 ani. Lupusul este cel mai frecvent intalnit la pacienti activi din punct de vedere social, cu varste cuprinse intre 15 si 44 ani. Jumatate dintre respondentii intervievati in sondajul "Priveste lupusul" au crezut, in mod eronat, ca lupusul este diagnosticat de obicei la persoanele cu varsta mai inaintata, de peste 50 de ani.1d

Lupusul este o boala complexa si imprevizibila, cu perioade in care simptomele nu sunt foarte evidente si perioade cand simptomele izbucnesc brusc si devin tot mai severe. a In unele cazuri, lupusul poate intra in remisiune, situatie in care simptomele se pot ameliora pentru o anumita perioada de timp.7b Cu toate acestea, remisiunea completa nu este caracteristica..

In prezent nu exista nici un tratament curativ pentru lupus, desi peste o treime dintre europeni (37%) cred ca exista.1f


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Noiembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.