Setari Cookie-uri

Despre serviciile medicale si consumul de alcool

Primul studiu national ce evalueaza serviciile medicale specializate adresate persoanelor cu consum problematic de alcool evidentiaza nevoia de servicii medicale si sociale specializate pentru acest grup la risc.

Persoanele care apeleaza la servicii tind sa fie de varsta mai mare de 50 de ani (peste 50%), cand este de presupus ca au ajuns la o severitate mare a dependentei de alcool.


Medicii de familie nu reusesc sa depisteze precoce tulburarile legate de consumul de alcool, ci doar in stadii avansate. Astfel 55% dintre persoanele internate pentru o problema legata de consumul de alcool au primit informatii despre abuzul de alcool de la medicul de familie, iar 44% au fost indrumati spre un serviciu specializat, comparativ cu doar 2%, respectiv 3% dintre persoanele neinternate.


In concluzie, in lipsa formarii, medicii de familie recunosc rar cazurile mai usoare de abuz de alcool si in spital ajung mai degraba pacienti varstnici, la care putem presupune un stadiu avansat al dependentei de alcool.


Studiul arata ca un alt aspect important pentru profesionistii intervievati este absenta ghidurilor si protocoalelor de lucru agreate la nivel national in domeniul interventiilor specializate pentru tratamentul tulburarilor legate de consumul de alcool.


Singurul document oficial elaborat la nivel national cu privire la serviciile specializate din acest domeniu este incadrat in Strategia Nationala Antidrog.


In acest moment, in Romania, principala specializare care abordeaza interventiile in domeniul tratarii tulburarilor legate de consumul problematic de alcool este psihiatria, interventiile derulate in sfera acesteia fiind foarte apreciate in randul persoanelor cu un consum problematic de alcool, cu peste 50% dintre acestia considerandu-le a fi foarte bune. De aceeasi apreciere pozitiva beneficiaza si grupurile de auto-ajutor de tipul „Alcoolicii Anonimi” sau centrele medico-sociale de interventii in domeniul consumului problematic de alcool.


Comunicat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Decembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.