Comunicat de presa Ministerul Sanatatii

Recomandarile Ministerului Sanatatii pentru a face fata gerului

Primul capitol, in forma scrisa, a noii Legi privind reforma sistemului sanitar va intra in dezbatere publica la sfarsitul acestei saptamani.

  • Anuntul a fost facut astazi de catre echipa de conducere a Ministerului Sanatatii intr-o videoconferinta cu reprezentantii directiilor de sanatate publica din teritoriu si cei ai autoritatilor administratiei publice locale.

Astfel, Ministerul Sanatatii va posta pe pagina de web www.ms.ro, sectiunea Forum Reforma in Sanatate, capitolul care se refera la organizarea si functionarea spitalelor publice. Acesta a fost elaborat in urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile organizate la inceputul acestui an.

Conform documentului, spitalele se vor putea reorganiza ca institutii nebugetare, de exemplu fundatii avand un singur membru fondator si anume actualul administrator. Aceasta forma de organizare ar putea permite descentralizarea reala si introducerea conceptului de autonomie institutionala in administrarea spitalelor.
“Chiar daca vom da posibilitatea unitatilor medicale sa se reorganizeze sub forma de fundatii, se va mentine caracterul de spital public. Astfel, unitatile nou infiintate nu vor putea fi instrainate, ramanand in proprietatea statului sau a autoritatilor publice locale”, a declarat RITLI Ladislau, ministrul Sanatatii, in timpul videoconferintei.

Vasile CEPOI, secretar de stat considera ca printre avantajele unei astfel de masuri se numara libertatea unitatilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numarul de posturi sau de a remunera personalului dupa calitatea, cantitatea si complexitatea (nivelul de competenta) muncii prestate.

De asemenea, intr-o astfel de forma organizatorica, unitatile sanitare vor avea libertatea de a incheia parteneriate care sa asigure desfasurarea asistentei medicale cu plata la cererea pacientilor si remunerarea suplimentara a personalului care acorda aceste servicii medicale.

Ministerul Sanatatii completeaza pentru prima data lista de medicamente compensate pentru pacientii cu boli
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: