Setari Cookie-uri

Dieta care te slabeste repede si sanatos

In 2009, Parlamentul European propunea organizarea unor actiuni anuale care sa atraga atentia asupra fenomenului obezitatii. Astfel, din 2010, a treia sambata din luna mai a devenit Ziua Europeana a Obezitatii, data marcata prin diferite manifestatii in tarile UE.

Ce presupune o alimentatie echilibrata

“O alimentatie echilibrata nutritional contine un aport caloric adecvat necesarului organismului, care sa ofere toti nutrientii necesari, in proportiile optime – glucide 50-55 %, lipide 25-30 % si proteine 10-15% din totalul caloriilor”, spune medicul Mihaela Ursache.

Sursa foto: shutterstock_67879747

Este important de stiut ca nu toate tipurile de grasimi sunt nocive: avem nevoie si de ele in alimentatia zilnica. Acizii grasi sunt compusii lipidici care stau la baza lipidelor alimentare, fiind clasificati in functie de structura lor, in acizi grasi saturati (aportul lor trebuie limitat la sub 7% din totalul caloric – provin din produsele animale si uleiuri vegetale de cocos si palmier), acizi mononesaturati si polinesaturati. Acizii grasi mononesaturati sunt prezenti in uleiul de masline si uleiul de avocado sau de migdale, iar cei polinesaturati Omega 3 au ca surse pestele, uleiul de peste, uleiul de soia si de rapita.

Citește și:

Acizii grasi polinesaturati Omega 6 se gasesc in uleiul de soia, de germeni de grau si de floarea-soarelui.
Mesele zilnice trebuie in primul rand sa fie echilibrate caloric. Apoi, sa fie luate la intervale de maxim 3,5 – 4 ore, cu distributie in 3 mese principale si una-doua gustari. Prima masa ar trebui sa fie luata in prima ora de la trezire, iar ultima, cu 3-4 ore inainte de culcare. Gustarile pot fi un fruct sau un iaurt, un amestec de oleaginoase in cantitate moderata (maxim 30 de grame – alune, migdale, fistic, cativa biscuiti din faina integrala).

Copiii ar trebui sa aiba un regim care sa includa alimente din toate grupele – carne sau peste, oua, lactate, fructe, legume si cereale, paine, lipide vegetale. Alimentele intens procesate, precum produsele de tip fast-food, de patiserie, care contin in exces zahar si grasimi hidrogenate, ori bauturile carbogazoase hipercalorice ar trebui reduse la minim din alimentatia zilnica a copiilor.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.