Setari Cookie-uri

(P) Daruieste viata si in 2012. Doneaza sange!

Facem un apel la toti cei care pretuiesc viata si locuiesc in Bucuresti si imprejurimi sa se alature si in acest an eforturilor noastre si sa vina sambata sa doneze sange.

Comunicat de presa

Sambata, 16 iunie, in intervalul orar 07.30 – 14.30 la sediul BGS din strada Cuza Voda, nr. 67, sector 4, Bucuresti, sa va alaturati si in acest an celor care intind o mana de ajutor, doneaza sange si daruiesc viata. Aceasta actiune face parte din Campania nationala de Donare de sange “Intinde o mana de ajutor”, campanie aflata la a 14-a editie.

Facem un apel la toti cei care pretuiesc viata si locuiesc in Bucuresti si imprejurimi sa se alature si in acest an eforturilor noastre si sa vina sambata sa doneze sange. Sangele nu are substitut si la fiecare 3 secunde cineva are nevoie de sange. Acesta este deosebit de pretios pentru cei care sunt supusi interventiilor chirurgicale, pentru cei care au suferit traume, arsuri, accidente sau care sufera de afectiuni grave si singura lor sansa este sa faca transfuzii periodice. Sangele recoltat anul trecut de la donatori a raspuns doar la 66% din cererea de sange sau de produse obtinute prin prelucrarea sangelui donat. Este important sa intindem din nou o mana de ajutor celor care au nevoie si sa donam sange, pentru ca oricand unul dintre noi sau cei cunoscuti ne-am putea afla in situatia de a a avea nevoie de sange”, declara Dr. Anca Popa, medic primar obstetrica-ginecologie, Directorul Medical al Centrului Medical Medsana.

Citește și:

De ce este important sa donam sange

In Romania se inregistreaza un deficit major de sange, donatorii asigurand doar 66% din totalul necesar.
Spre deosebire de alte tari, in Romania doar 1% din populatie doneaza sange, comparativ cu 10% in Danemarca, 9% in Anglia, 8% in Olanda, 6% in Germania, 4% in Ungaria.
Cei 450 de ml donati de sange donati de o singura persoana pot salva chiar si trei vieti. Daca pentru donator aceasta cantitate reprezinta doar o rezerva (pe care o poate reface in aproximativ 2 ore cantitativ si 2 saptamani calitativ de la recoltare), pentru cei care au nevoie de sange si produse derivate din sange, aceasta actiune inseamna viata. Sangele ca atare poate fi utilizat in operatii pe cord deschis, pentru nou-nascuti, celulele rosii sunt folosite in traume, anemii, operatii, trombocitele sunt necesare in transfuzii masive, plasma in tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele sunt absolut necesare in tratamentul hemofiliilor. De exemplu, la o singura operatie de transplant hepatic pot fi folosite peste 40 de unitati de sange.

Citește și:

Este important ca donarea de sange sa se faca periodic si de cat mai multe persoane pentru a evita amanarea tratamentelor sau interventiilor chirurgicale si pentru a asigura o rezerva permanenta de sange si produse derivate din sange deoarece sangele si derivatele sunt perisabile si pot fi folosite in perioade cuprinse intre 5 zile si maxim cativa ani.

De asemenea, este important de stiut ca imediat dupa recoltare sangele trece printr-un proces de testare pentru afectiuni care pot fi transmise pe aceasta cale.


Kudika
15 Iunie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.