Setari Cookie-uri

(P) Prima terapie personalizata pentru pacientii cu melanom

Primul progres major in tratamentul personalizat al melanomului metastatic inregistrat in ultimii 30 de ani

Comunicat de presa

Roche Romania lanseaza astazi oficial in tara noastra, Zelboraf (vemurafenib), primul si singurul medicament personalizat destinat tratamentului melanomului metastatic, produs de Roche. Medicamentul se elibereaza numai pe baza unei prescriptii medicale si este destinat tratamentului pacientilor adulti cu melanom metastatic sau inoperabil, cu mutatia BRAFV600 pozitiva, cea mai agresiva forma a cancerului de piele.

melanom tratament personalizat

In cazul a 50% dintre pacientii diagnosticati cu melanom, boala este cauzata de o mutatie genetica a unei proteine – BRAF V600 - ce este implicata in cresterea celulelor normale si supravietuirea celulara. Prezenta acestei mutatii conduce la o crestere excesiva a celulelor si la aparitia cancerului. Zelboraf este un medicament sub forma de tablete, cu administrare orala, conceput special pentru tratamentul acestor pacienti. Mutatia proteinei BRAF V600 se diagnosticheaza prin intermediul unui test din tumora, disponibil si in tara noastra, acest pas fiind obligatoriu pentru selectarea pacientilor care pot beneficia de tratament cu Zelboraf (vemurafenib).

Citește și:

„Aceasta lansare este o veste importanta pentru pacientii diagnosticati cu melanom metastatic cu mutatia BRAF V600 pozitiva, intrucat Zelboraf are efecte deosebite in cazul acestor pacienti, fiind astfel un exemplu excelent al beneficiilor pe care medicina personalizata le aduce pacientilor si medicilor. Cu alte cuvinte, tratam exact acei pacienti despre care stim ca vor raspunde la tratament”, a declarat Dr. Dana Stanculeanu, de la Institutul Oncologic Bucuresti, cu ocazia lansarii medicamentului.

Importanta acestui nou tratament pentru melanomul metastatic este dovedita atat de ritmul accelerat in care autoritatile de reglementare au aprobat medicamentul, cat si de timpul record in care Roche a reusit sa dezvolte si sa puna la dispozitia pacientilor aceasta optiune terapeutica. Roche s-a implicat in dezvoltarea acestei molecule in anul 2006, iar primele rezultate din studiile clinice au fost disponibile in anul 2010, medicamentul fiind inregistrat in Statele Unite in 2011 si in Uniunea Europeana in 2012. In medie, procesul de dezvoltare al unui nou medicament dureaza peste 10 ani, costurile fiind estimate la aproximativ 1 miliard de Euro pentru o singura molecula.

Citește și:

“Am lucrat cu pasiune si intr-un ritm alert la programul de dezvoltare a acestui medicament stiind ca pacientii cu melanom metastatic se confrunta cu un prognostic nefavorabil si au nevoie cat mai repede de noi optiuni de tratament”, a declarat cu ocazia evenimentului de lansare Dan Zamonea, Director General al Roche Romania.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Septembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.