Setari Cookie-uri

Stii cate portii de fructe si legume trebuie sa consumi pe zi?

Fructele si legumele reprezinta elemente importante ale unei alimentatii corecte. Expertii in nutritie recomanda consumul a cel putin 400 g de fructe si legume, impartite in cinci portii, in fiecare zi.

Putem servi o astfel de portie la micul dejun, ca desert, la pranz sau cina. Este recomandat sa se tina minte ca ar trebui sa existe un echilibru in consumarea legumelor si fructelor – cel putin trei portii de legume si doua de fructe.

portii de fructe

Consumul legumelor si fructelor reprezinta o modalitate naturala si eficienta de completare a necesarului de vitamine si minerale, iar cele cinci portii asigura o cantitate corespunzatoare de fibre organismului.

Alimentatia care are la baza legumele si fructele - de neinlocuit!

Deoarece copiilor, de obicei, nu le plac legumele si fructele, rolul important al parintilor este de a-i convinge pe cei mici sa manance in mod regulat legume si fructe. Ce fac tinerele mame pentru a indeplini aceasta sarcina?

portii de fructe Cand vine vorba de alimentatie, fructele si legumele sunt pe primul loc, atat pentru mine, cat si pentru familia mea. Mananc fructe si legume in forma lor naturala. Fiica mea, Sofia, nu face exceptie de la consumul zilnic de fructe si legume, iar ca sa o conving nu trebuie sa folosesc niciun truc. Inca de cand am facut o diversificare a alimentatiei, ea a avut legume si fructe in meniul zilnic si acum e obisnuita cu asta. Incep ziua facand sport, in jur de doua ore si jumatate pe zi. In timpul zilei, consum multe fructe si legume care imi plac. Sofia, fiica mea, ia gustari din fructe si legume intre mese si ca desert”, spune cunoscuta artista Dana Nalbaru.

Citește și:

In acelasi timp, Corina marturiseste: „Pentru noi nu exista niciun mic dejun fara fructe proaspete. Cred ca ele nu doar ne insanatosesc, dar ne inveselesc si ziua. Mananc fructe si legume de mai multe ori pe zi – de fiecare data cand vreau sa iau o gustare, prefer sa rontai un mar sau un morcov. Au o savoare aparte, iar gandul ca imi si ajuta organismul, de la piele pana la intregul sistem imunitar, ma face sa am o „relatie” serioasa cu aceste alimente. Robin, fiul meu, mananca fructe si legume proaspete pe parcursul zilei ca si gustari intre mese. L-am invatat ca fructele si legumele proaspete il fac mai fericit asa ca le devoreaza cu pofta, iar eu am grija ca de fiecare data cand e jucaus sa-i amintesc de ultimul fruct mancat”.

Presedintele companiei initiatoare, Uniunea Nationala a Producatorilor de Sucuri (KUPS), Julian Pawlak subliniaza si atrage atentia asupra a ceea ce este important in desfasurarea unei astfel de campanii si asupra motivatiei Uniunii Nationale a Producatorilor de Sucuri pentru a o initia.

Citește și:

Campania se va desfasura pe o perioada de trei ani, pana in septembrie 2014. Organizatorul ei este Uniunea Nationala a Producatorilor de Sucuri (KUPS). Proiectul este finantat din bugetul Uniunii Europene si al Republicii Polone, precum si din bugetul Fondului de Promovare a Fructelor si Legumelor, administrat de catre Agentia Pietei Agricole din Polonia.

Aboneaza-te la Newsletter-ul Healthy pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete.

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.