Setari Cookie-uri

Persoanele cu diabet zaharat: risc dublu de deces

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, diabetul afecteaza peste 347 de milioane de persoane la nivel mondial.

“In randul persoanelor cu diabet zaharat, riscul de deces este dublu comparativ cu al persoanelor care nu sufera de aceasta afectiune. Daca luam in calcul si toate complicatiile acestei boli, ne dam seama cat de importanta este educatia specifica si continua a pacientilor cu diabet pentru succesul terapiei si controlul evolutiei acestei afectiuni pe termen lung. Datorita progreselor medicinei, astazi se poate trai timp indelungat cu diabet. Accesul pacientilor la tratamente de ultima generatie le poate imbunatati semnificativ calitatea vietii si implicit a celor din jurul lor. Prin cercetare si dezvoltare continua, medicina moderna vizeaza descoperirea de noi molecule destinate terapiei diabetului zaharat, care sa permita un control optim al glicemiei, contribuind astfel la prevenirea complicatiilor si cresterea sperantei de viata a pacientilor. Printre directiile actuale de cercetare se numara: imbunatatirea calitatii insulinei, descoperirea unui nou mod de administrare a acesteia sau introducerea unor noi tratamente orale”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv – Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Citește și:

Diabetul creste riscul de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral - 50% din persoanele cu diabet zaharat decedeaza ca urmare a bolilor cardiovasculare. De asemenea, diabetul zaharat reprezinta una din principalele cauze de insuficienta renala, aproximativ 10-20% din persoanele cu diabet decedand din aceasta cauza . O alta complicatie severa a diabetului este retinopatia diabetica (afectarea vaselor mici de la nivelul retinei), una din principalele cauze de orbire, astfel incat, dupa 15 ani de evolutie a bolii, aproximativ 2% dintre cei afectati vor orbi.

De asemenea, o complicatie a diabetului zaharat este si neuropatia diabetica, complicatie in care sunt afectati nervii, care in asociere cu o circulatie sangvina deficitara la nivelul membrelor inferioare, creste riscul de ulceratii si amputatii la acest nivel. Peste 50% dintre persoanele cu diabet prezinta aceasta complicatie, care se manifesta prin: furnicaturi, dureri, senzatie de amorteala sau slabiciune la nivelul picioarelor si mainilor.

Citește și:

In Romania, conform celei de-a 5-a editii a Atlasului de Diabet al Federatiei Internationale de Diabet, in 2011, 1.506.000 de persoane sufereau de diabet zaharat.ii Conform datelor Eurostat – 2010, rata de deces a populatiei afectate de diabet zaharat era de 8.7%. Desi in prezent, in tara noastra exista un Program National de Sanatate pentru Diabet, iar numarul medicamentelor aprobate de CASMB a inregistrat o crestere de 10% in anul 2010 fata de 2009, finantarea Programului de Diabet nu acopera nevoile pacientilor.
In tarile europene, bolile cronice precum diabetul, afectiunile cardiovasculare, cancerul sau afectiunile respiratorii reprezinta principalele cauze ale morbididatii si mortalitatii, 86% i din totalul deceselor fiind generate deaceste afectiuni cronice.

Testati-va anual glicemia!

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Decembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.