2013 - Anul in care Romania lupta impotriva Cancerului

2013 - Anul in care Romania lupta impotriva Cancerului
Kudika
12 Februarie 2013

Anul 2013 va fi unul de reorganizare al programului national de oncologie si de reinnoire a parteneriatelor cu asociatiile bolnavilor cronici din Romania

Ministerul Sanatatii

lupta impotriva canceruluiMinisterul Sanatatii asigura bolnavii de cancer ca acest program se inscrie intre prioritatile si obiectivele anului 2013. De altfel, primul parteneriat pe care ministrul Sanatatii l-a semnat in cel de-al doilea mandat al sau este cel cu pacientii cu boli cronice, inclusiv cu afectiuni oncologice.

“Cancerul reprezinta o problema importanta de sanatate publica in Romania a carei abordare a fost pana in prezent destul de fragmentara. Avand in vedere numarul in crestere a cazurilor noi de imbolnavire, atat in Romania cat si la nivel mondial, Ministerul Sanatatii si-a stabilit ca prioritate regandirea Programului National de Oncologie cu accent pe partea de educatie, preventie primara si depistare precoce (screeningul organizat).

Nu toate formele de cancer pot fi prevenite, din aceasta cauza, Ministerul Sanatatii se va indrepta cu prioritate catre formele cu potential prevenibil ca de exemplu cancerul de col uterin, de san, colorectal, prin actiuni de screening in vederea depistarii precoce.

De asemenea, anul acesta se va continua dezvoltarea Registrului de cancer si se va urmari cresterea echitatii in accesul la servicii de diagnostic si tratament prin asigurarea infrastructurii institutelor/ centrelor oncologice regionale in zonele deficitare ”, a declarat Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului.

Astfel, in ceea ce priveste investitiile in infrastructura medicala, anul acesta Ministerul Sanatatii va completa lucrarile de la Institutul Regional de Oncologie de la Iasi, un centru important pentru tratarea bolnavilor cu afectiuni oncologice, in special din regiunea Moldovei.

Mai mult, MS va continua investitiile pentru cresterea accesului pacientilor la serviciile de radioterapie de calitate si al serviciilor de paliatie.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri