Kudika
15 Aprilie 2013

Un sfert dintre romanii care tin post afirma ca este un obicei benefic pentru sanatate, aceasta credinta fiind mai degraba impartasita de locuitorii din Ardeal si Bucovina (43%).

Comunicat de presa

De asemenea, intr-o masura mai mare decat alte categorii de varsta, persoanele trecute de 50 de ani au ca motivatie in tinerea postului si beneficiile pe care alimentatia o are asupra sanatatii (37%).

Postul, cheltuieli mai mari pentru mancare

mancarea si postul - sanatateConform unui studiu reprezentativ la nivel national realizat de Mercury Research referitor la obiceiul de a tine post al romanilor, un sfert dintre romanii care tin postul Pastelui cheltuie mai mult pe mancare in aceasta perioada decat in mod obisnuit. Aceasta perceptie este mai ales intalnita in randul femeilor (31%), care de obicei sunt si responsabile de cumparaturile din gospodarie, precum si al locuitorilor din mediul rural (30%).

“Planificarea cumparaturilor alimentare in timpul postului poate fi mai dificila decat in perioadele obisnuite din mai multe motive. Este posibil ca intr-o gospodarie sa nu tina post toti membrii familiei, astfel se cumpara mai multe tipuri de alimente, ceea ce poate sa ridice costurile. In acelasi timp, risipa este mai mare, intrucat estimarea cantitatilor nu mai este realizata la fel de bine ca de obicei. Un alt motiv ar fi inlocuirea alimentelor obisnuite cu mancare proaspata, neprocesata, care se consuma in cantitati mai mari nefiind la fel de satioasa, si, care, de asemenea, poate duce la cheltuieli mai mari”, a declarat Andrei Canda, Client Service Director la Mercury Research

Legumele, fructele, salatele, mai consumate in aceste perioade

In timpul postului, mai mult de trei sferturi dintre cei care postesc consuma mai des decat in perioade obisnuite legume, salate sau fructe proaspete. Dulceata, gemurile, mierea, precum si conservele de legume sunt mai des consumate in aceasta perioada de mai mult de doua treimi dintre cei care tin post. De asemenea, produsele care inlocuiesc alimentele de origine animala sunt si ele la mai mare cautare in aceasta perioada (pate vegetal, soia, cascaval vegetal).
In perioada postului, patru din zece romani care tin post gatesc acasa mai mult decat de obicei.

Femei vs. barbati

Postul Pastelui este tinut de 42% dintre romanii cu varsta de peste 14 ani, femeile fiind preocupate intr-o mai mare masura decat barbatii sa pastreze acest obicei. Jumatate (50%) dintre femeile din Romania tin post de Paste, iar in ceea ce ii priveste pe barbati, o treime are acest obicei. De asemenea 34% dintre femeile care postesc reusesc sa-l tina integral, in timp ce numarul barbatilor este mai mic (18% dintre barbatii care tin post).

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: