comunicat de presa

Pentru a sarbatori Ziua Mondiala a Inimii pe 29 septembrie 2013, Institutul de Informare pentru Stiinta Cafelei (ISIC) si-a completat website-ul Cafea & Sanatate cu o rubrica speciala care prezinta studiile publicate in 2013 , examinand relatia dintre cafea, sanatatea cardiovasculara si factorii cheie de risc.

Cafeaua este savurata de milioane de oameni din intreaga lume si este una dintre cele mai studiate elemente din alimentatia noastra. Noi studii se adauga permanent la numarul mare de cercetari stiintifice deja existente, care sugereaza in general ca un consum moderat de cafea nu prezinta efecte nocive asupra sanatatii cardiovasculare.

Printre studiile recente, o noua lucrare de analiz evidentiaza faptul ca in cazul oamenilor sanatosi, consumul moderat de cafea nu afecteaza sanatatea cardiovasculara. In plus, un alt studiu arata ca un consum ridicat de cafea prezinta o asociere inversa cu riscul de boli cardiovasculare sau atac cerebral in randul populatiei generale.

Studii semnificative au fost dedicate investigarii asocierilor dintre consumul de cafea si factorii cheie de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea (tensiune arteriala crescuta) si colesterol marit. Majoritatea dovezilor arata ca un consum regulat si moderat de cafea cu cafeina nu prezinta un efect pe termen lung asupra tensiunii arteriale si nu creste riscul de hipertensiune.

Majoritatea dovezilor arata ca efectul cafelei asupra colesterolului depinde de modalitatea de preparare. Cafeaua nefiltrata creste nivelul colesterolului seric, insa cafeaua filtrata si cafeaua solubila afecteaza intr-o mai mica masura colesterolul deoarece majoritatea compusilor ce maresc nivelul colesterolului sunt retinuti pe hartia de filtru. Un studiu recent arata ca un consum moderat de cafea filtrata poate avea un efect nefavorabil asupra colesterolului plasmatic3, totusi mai multe cercetari sunt necesare pentru a evalua acest aspect.

Foto@Shutterstock.com

In 2013 au fost derulate numeroase studii privind legatura dintre cafea si mortalitate. Un studiu4 a aratat o crestere cu 21% a ratei mortalitatii in randul oamenilor sub 55 de ani care consuma peste 28 de cesti de cafea pe saptamana. Totusi, datele recente dintr-o meta-analiza si o revizuire sistematica5 au evaluat 23 de studii, concluzionand ca, dimpotriva, consumul de cafea prezinta o asociere inversa cu riscul de mortalitate.

Pentru mai multe informatii despre cafea si sanatatea cardiovasculara click aici.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: