Ajutor: Kilogramele in plus ne distrug sanatatea!

Peste jumatate din populatia Romaniei se confrunta cu supraponderea si obezitatea, afectiuni care au declansat pentru multi romani alte boli metabolice precum diabetul zaharat, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica sau dislipidemii, conform unui studiu Omnibus efectuat pentru Ponderas.

Comunicat de presa

Statisticile arata ca prevalenta diabetului zaharat este de 2 ori mai mare la populatia supraponderala fata de cea normoponderala si de 7 ori mai mare la cea obeza.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice ce afecteaza intregul metabolism. Principalele cauze ale aparitiei acestei boli pot fi factori ereditari (in cazul diabetului zaharat tip 1), obezitatea, stresul sau sedentarismul (in cazul diabetului zaharat de tip 2).

Conform statisticilor furnizate de International Diabetes Federation, in 2012, la nivel mondial erau 370 milioane de bolnavi de diabet, dintre care 1,5 milioane sunt locuitori ai Romaniei. Mai mult, studiul efectuat de Ponderas arata ca in randul romanilor cu obezitate grad 1, 2 si obezitate morbida, 20% au dezvoltat diabet zaharat, iar 39% sunt diagnosticati cu hipertensiune arteriala. Dintre romanii diagnosticati cu diabet, 70% prezinta diabet zaharat tip 2, boala cauzata in principal de acumularea excesului ponderal.

Kudika Tarot

„Costurile pentru controlarea diabetului pe baza de pastile sau insulina sunt estimate la 600$/an per pacient, bani suportati de statul roman. In SUA, spre exemplu, este deja in lucru un proiect pilot prin care aceste operatii sunt subventionate de catre stat. Pe plan mondial, s-a dovedit deja ca o solutie eficienta pentru tratarea diabeticilor atat din punct de vedere medical cat si financiar este chirurgia metabolica, metoda la care astazi pot apela si romanii.”, declara Dr. Catalin Copaescu, Medic Primar Chirurgie Generala, cu competenta in Chirurgie Laparoscopica si Chirurgie Bariatrica, Director General Ponderas.

Pe scurt, datele studiului arata ca:
- 54% dintre romani sunt supraponderali si obezi, dintre acestia 20% sufera deja de obezitate
- dintre cei cu obezitate, 20% au diabet zaharat si 39% au hipertensiune arteriala
- bolile metabolice sunt intalnite cel mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 55-64 ani (11,6% prezinta diabet si 38,8% au hipertensiune arteriala)
- diabetul si hipertensiunea sunt mai des inalnite la femei decat la barbati: in randul diabeticilor, avem 61% femei si 39% barbati, iar in cazul hipertensivilor, 65% sunt femei si 35% barbati
- cei mai multi oameni diagosticati cu diabet sunt in Muntenia (22% dintre diabetici se afla in aceasta regiune), respectiv in Moldova (20%) si Ardeal (17%).
- cele mai multe cazuri de diabet sunt intalnite la romanii cu obezitate morbida (48%)

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri