Este vorba despre o descoperire extraordinara, asteptata ca pe un miracol in lumea medicala.

O echipa de cercetatori de la Facultatea de Chimie a Universitatii „Babes-Bolyai“ (UBB) din Cluj, condusa de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, au gasit o metoda prin care o serie de substante peste care se adauga ser fiziologic pot reda o mare parte din functiile sangelui.

Cercetatorii au reusit sa sintetizeze o proteina-minune (hemeritrina) din viermi marini, aceasta proteina avand capacitatea de a transporta oxigen in organismul animalelor marine, dar se pare ca isi pastreaza aceasta abilitate si in alte organisme. Sangele a fost testat pe animale de laborator, cu efecte uluitoare si FARA efecte adverse, efecte critice care stim ca se pot intalni la transfuziile cu cantitati mari de sange donat de la alte persoane.

In zilele noastre bancile de sange au reale probleme in a suplini nevoile pacientilor, unele persoane donand chiar sange periodic pentru propriile nevoi ulterioare, incercand astfel sa minimizeze efectele adverse ale unei eventuale transfuzii cu sange de la alta persoana.

Descoperirea clujenilor revolutioneaza lumea medicala

Dalymail citeaza despre proteina folosita de clujeni pentru transportul oxigenului in cazul folosirii sangelui artificial creat de acestia: „Spre deosebire de hemoglobina, hemeritrina ramane stabila in diverse procese fizice si chimice“. Mai mult decat atat, clujenii au reusit unde alte echipe de cercetatori au esuat: sa mentina fluiditatea sangelui artificial!

Foto: Sange artificial - descoperire medicala @Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: