Setari Cookie-uri

Evolutia exponentiala a domeniului celulelor stem in 2013. Ce promite 2014 pentru medicina regenerativa?

Daca anul trecut, premiul Nobel pentru medicina a mers catre doctorii Shinya Yamanaka si John B. Gurdon, pentru descoperirea faptului ca celulele mature pot fi reprogramate in asa fel incat sa devina celule stem pluripotente, in 2013, acest domeniu al Medicinei Regenerative a continuat sa fie in atentia cercetatorilor din intreaga lume.

"Privite per ansamblu, este aproape incredibil ca atatea noutati, in diversitatea lor, au venit intr-un singur an. Medicina Regenerativa se dovedeste a da sperante unor bolnavi care, in trecut, ar fi fost catalogati drept incurabili si ne bucuram ca persoane influente, cum este Printul William al Marii Britanii, ajuta la promovarea beneficiilor recoltarii de celule stem din sangele placentar. Aceste celule nu doar ofera o sansa la viata, ci si intaresc scopul medicinei, ca stiinta, si anume ca trebuie incercat si facut totul pentru sanatatea oamenilor. Progresul in acest domeniu va continua, iar in decembrie anul viitor nu este exclus sa vorbim de rezultate si mai importante, de proiecte si mai ambitioase, menite sa salveze vieti ", sustine dr. Bogdan Ivanescu, presedinte ARBACS.

In 2013, membrii Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem, au lansat oficial Codul de Etica profesionala in domeniul celulelor stem, document ce sta la baza desfasurarii activitatii bancilor membre si care are scopul de a le oferi incredere sporita clientilor.

Citește și:

"Este evident ca domeniul celulelor stem se dezvolta intr-un alt ritm decat alte ramuri ale medicinei. Rezultatele cercetarilor avanseaza fulminant, reusind sa ofere sperante din ce in ce mai realiste pacientilor suferind de varii boli. Chiar si in Romania, oamenii au luat mai mult contact cu informatiile privind acest domeniu al medicinei. Piata locala a celulelor stem s-a mai maturizat din punct de vedere al clientilor, acestia fiind mult mai informati in prezent, decat erau in trecut. Speram in continuare sa ii ajutam pe viitorii parinti sa aleaga, sa cunoasca si sa decida ce este mai bine pentru copiii lor, atunci cand iau in considerare apelarea la o banca de celule stem, membra a Asociatiei noastre", adauga presedintele ARBACS, dr. Bogdan Ivanescu.

Anul acesta, in octombrie, s-au implinit 25 de ani de la primul transplant cu celule stem provenind din cordon ombilical realizat cu succes. Aplicatiile celulelor stem induse pluripotente (celule stem obtinute din celule adulte, care se regasesc in toate organele si care sunt reprogramate genetic pentru a ajunge la stadiul de celule stem embrionare pluripotente) progreseaza si aduc in prim plan rezultate din ce in ce mai palpabile. Bancile membre ARBACS subliniaza faptul ca utilizarea cu succes a celulelor stem recoltate din sangele placentar este posibila inca din anii '80, aceste celule reusind, de foarte mult timp, sa salveze vieti si sa trateze boli grave.

Citește și:

Membrii ARBACS sunt entitati care activeaza in domeniul procesarii si stocarii de celule stem, institutii autorizate de catre Ministerul Sanatatii prin Agentia Nationala de Transplant si care respecta toate normele legale in vigoare. ARBACS incurajeaza competitia intre bancile familiale de celule stem.

Vizionare placuta


Kudika
25 Decembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.