Setari Cookie-uri

El este primul medic roman care primeste Premiul de Cercetare Fritz-Worwag!

Dr. Alin Stirban a devenit primul roman caruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Worwag. Distinctia se inmaneaza medicilor diabetologi care "au o contributie stiintifica importanta in utilizarea preventiva si terapeutica a biofactorilor in cazul complicatiilor provocate de diabet".


Dr. Alin Stirban, membru fondator al Societatii de Neuropatie Diabetica - Neurodiab, a devenit primul roman caruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Worwag. Distinctia, oferita anul acesta pentru a opta oara, se inmaneaza medicilor diabetologi care "au o contributie stiintifica importanta in utilizarea preventiva si terapeutica a biofactorilor in cazul complicatiilor provocate de diabet", dupa cum sustin membrii juriului independent, alcatuit din cercetatori renumiti.

Medicii romani - recunoscuti pe plan mondial

Premiul stiintific, in valoare de 10.000 de euro, a fost acordat medicului Alin Stirban, director Endocrinologie si Complicatii Diabetice, la Institutul pentru Cercetarea Metabolica Profil din Neuss, cu ocazia Congresului Societatii Germane de Diabet, organizat in 2014 la Berlin. Medicul roman este considerat un "expert in terapia complicatiilor provocate de diabet", a precizat in cadrul ceremoniei de decernare a premiului presedintele juriului, prof. dr. Konrad Federlin din Giessen, Germania.

Citește și:

In timpul cercetarilor sale in domeniul diabetului, care au durat ani de zile, dr. Alin Stirban s-a ocupat intensiv de biofactorul benfotiamina, un precursor biodisponibil al vitaminei B1 (tiamina), care s-a folosit mai ales in terapia neuropatiei diabetice.

Concret, in studiile realizate in Clinica de Diabet a Centrului Cardiac si Diabetic NRW, Bad Oeynhausen, medicul roman a obtinut date clinice relevante cu privire la proprietatile protective vasculare ale adminstrarii vitaminei B1, precursor al benfotiaminei, la persoanele cu diabet. Cercetarile dr. Stirban demonstreaza ca benfotiamina este folosita in special in terapia neuropatiei diabetice, avand un potential de protectie chiar si in cazul persoanelor cu diabet zaharat cu risc cardiovascular mare. De asemenea, studiul arata si ca efectul protector al benfotiaminei este cel mai promitator in fazele timpurii ale leziunilor vasculare.

Citește și:

"In calitate de presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica, societate din care dr. Alin Stirban face parte, nu pot decat sa ma bucur pentru recunoasterea internationala oferita colegului nostru prin premiul de cercetare Fritz-Worwag. Suntem mandri de rezultatele obtinute de dr. Alin Stirban in domeniul preventiei si tratamentului complicatiilor asociate diabetului zaharat si speram ca munca sa va fi incununata de succes in continuare, totul in beneficiul persoanelor cu diabet zaharat", a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica - Neurodiab.

Foto homepage: Cercetare, Om de stiinta via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
5 Septembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.