Setari Cookie-uri

Raportul consensului de la Capetown

Un grup de experti in tulburarea obsesiv compulsiva (TOC) au agreat publicarea unui consens ce se doreste a fi un ghid de diagnostic si tratament la nivel mondial.

Un grup de experti in tulburarea obsesiv compulsiva (TOC) au agreat publicarea unui consens ce se doreste a fi un ghid de diagnostic si tratament la nivel mondial. Prezentat recent in cadrul Congresului European de Psihiatrie de la Madrid si publicat in CNS Spectrums, raportul include numeroase noi recomandari, inclusiv cea de a separa TOC de tulburarile de anxietate si de a clasifica tulburarile obsesiv compulsive ca fiind o categorie aparte. Elaborarea Consensului de la Capetown a fost posibila ca urmare a unui grant nerestrictiv acordat de compania farmaceutica Lundbeck in vederea studierii evidentelor clinice existente in diagnosticul si tratamentul tulburarii obsesiv compulsive.

Tulburarea Obsesiv Compulsiva in perspectiva pacientului :

*Reflectiile unui medic pshiatru construite pe baza unui caz real

...Paul a considerat normal sa verifice daca a inchis usa inainte de a pleca la servici . Apoi pe drum catre statia de metrou a inceput sa se intrebe din ce in ce mai frecvent daca-si aduce bine aminte ca a inchis usa. A incercat sa ignore aceste ganduri dar mintea il ducea mereu catre imaginea unor hoti ce-i devalizau casa. Singurul mod de a scapa de aceste ganduri era sa se intoarca acasa si sa verifice din nou.In decursul unei luni Paul se intoarce din drum de mai multe ori si intarzie in mod constant la servici. Ajuns acolo deseori nu se poate concentra pentru ca are mereu in minte imaginea usii apartamentului larg deschisa. Cu ochii in lacrimi, disperat, decide in sfarsit sa consulte un medic care sa-l ajute sa scape de chinul zilnic.

Tulburarea obsesiv compulsiva afecteaza intre 2-3% din populatia generala (1) provacand un inalt grad de dizabilitate pacientilor si o povara familiilor acestora (2) Ca urmare a impactului negativ asupra veniturilor bolnavului si ca urmare a reducerii calitatii vietii (4), OMS (WHO) include TOC in topul celor mai dizabilitante 10 afectiuni (3). Pe langa boala propriu-zisa, pana la doua treimi din pacientii cu TOC vor dezvolta si o depresie la un moment dat in cursul bolii (5)

TOC debuteaza frecvent in perioada copilariei sau adolescentei si scapa frecvent fara sa fie diagnosticata. In medie pacientul este consultat de 3-4 medici si este nevoie de 9 ani pana la un diagnostic corect si 17 ani de la debut pana la un tratament corespunzator (6) Simptome ce apar in TOC includ prezenta simultana a obsesiilor - (ganduri nedorite, incontrolabile, imagini nelolocul lor sau uneori grotesti) si cea a compulsiilor - (acte repetitive efectuate in speranta de a scapa de obsesii). O obsesie frecventa este cea legata de murdarie si germeni , insotita de spalatul ritual, compulsive pana in momentul in care maiinile devin rosii si inflamate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.