Setari Cookie-uri

Nicolaescu nu obliga rezidentii!

Scrisoarea deschisa a Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, catre medicii rezidenti si viitorii medici rezidenti.

“Astazi ma adresez medicilor rezidenti si viitorilor medici rezidenti.

Nu tiu daca din reavointa sau din ignoranta o parte a presei insista de doua zile asupra unui fals subiect intitulat incitant ”legarea de glie a medicilor”. Inexactitatile si incercarile de manipulare din presupusa stire era firesc sa-i enerveze pe cei despre care vorbim.

Stimati medici, nici unul dintre mesajele pe care le a-ti primit nu sunt corecte.

Nimeni nu va leaga de glie. Cu atat mai puin un ministru liberal, membru al guvernului care a gestionat admiterea in UE, angajandu-se sa respecte legislatia europeana, deci si legea dreptului la libera circulatie.

Pentru asigurarea asistentei medicale de calitate in mediul urban si mai ales rural, examenul de rezidentiat va fi organizat pe centre regionale ale MSP si UMF.

De asemenea, vor fi alocate locuri pentru rezidentiat pe post pentru a asigura medici in specialitatile deficitare si , mai ales, in localitatile cu deficit de personal medical.

Ateniune!: Rezidentiatul pe post reprezinta o optiune personala a celor ce doresc un asemenea tip de post. Nu-i obliga nimeni.

Rezideniatul pe post implica anumite drepturi deci, implicit, si obligatii:

- Cine opteaza pentru acesta forma de rezidentiat, da examen exact pe postul pe care il va ocupa dupa perioada de pregatire in specialitate. Are insa obligatia de a ramane pe acest post durata perioadei de pregatire.

Exemplu : e nevoie de ATI-st la spitalul din orasul X, se scoate postul la concurs pentru rezidentiat. Cine candideaza pe acest post trebuie sa stie ca dupa cei 5 ani cat dureaza pregatirea in acesta specialitate are obligatia sa profeseze pe postul respectiv inca 5 ani. Ateniune!: pregatirea in perioada rezidentiat se face conform legii in centre universitare sau acreditate. Spitalul din oraul X care are nevoie de ATI-st il asteapta pe acesta sa-si tremine pregatirea si in acest timp nu scoate postul la concurs. De aceea se incheie contractul intre candidat si spital.

De remarcat si de retinut : acesti medici au deja asigurat un loc de munca, in timp ce ceilalti, la terminarea rezidentiatului vor da concurs pentru posturile care vor fi libere atunci.

In momentul in care un candidat opteaza pentru ocuparea unui astfel de post, el incheie un contract cu spitalul unde este postul, contract prin care se obliga sa profeseze in acel post dublul perioadei de rezidentiat.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.