Setari Cookie-uri

Genele imbatranirii

In trecut cercetatorii au studiat fenomenul imbatranirii pielli analizand propietatile dermei - grosime, culoare, hidratare - sau proteinele precum colagenul si structura interna a celulelor.

In trecut cercetatorii au studiat fenomenul imbatranirii pielli analizand propietatile dermei - grosime, culoare, hidratare - sau proteinele precum colagenul si structura interna a celulelor.

Acum, P&G Beauty a studiat diferentele dintre pielea tanara si cea imbatranita la cel mai fundamental nivel posibil - cel al genelor. “Codului genetic reactioneaza la schimbarile de mediu si controleaza procesele metabolice necesare pentru sanatatea si buna functionare a pielii” spune geneticianul P&G Beauty - Dr Jay Tiesman. “ Acum intelegem ce gene devin active/inactive odata cu trecerea timpului, rezultand in schimbari fiziologice vizibile precum ridurile.”

La cel de-al XXI-lea Congres Mondial de Dermatologie (care are loc la Buenos Aires intre 30 septembrie- 5 octombrie 2007) cercetatorii P&G Beauty si-au prezentat descoperirile din domeniul imbatranirii pielii si legatura dintre acest fenomen si gene (indicate ca cele responsabile pentru aparitia semnelor imbatranirii pielii).

Aceasta munca a fost facuta prin analiza unor mostre de piele colectate de la 10 femei tinere ( 18-20 ani) si 10 femei in varsta (60-76 ani). Studiul a permis cercetatorilor sa identifice cai si procese active pentru pielea tanara si inactive pentru cea imbatranita, precum si unele active doar la cea imbatranita. Aditional s-au examinat si mostre de piele protejata/neprotejata la expunerea la soare pentru a observa diferentele dintre pielea imbatranita natural si cea imbatranita accelerat (datorita unor factori de mediu, cum ar fi radiatiile solare).

O descoperire provocatoare a fost aceea ca imbatranirea asociata cu factori extrinseci (de mediu) nu numai ca accelereaza schimbarile dar si modifica anumite raspunsuri ale genelor.

Alte descoperiri ajuta la identificarea mecanismului specific din spatele semnelor obisnuite de imbatranire:

- Genele asociate cu procesul de reparare a pielii (cum ar fi producerea si mentinerea de collagen) sunt neregulate sau functioneaza impropriu in pielea imbatranita fata de cea tanara. Acest lucru duce la fenomenul de lasare a pielii si la riduri
- Genele asociate cu inflamatii sunt mai active la pielea imbatranita, inflamarea poate duce la hiper pigmentare si cauzeaza petele de varsta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.