Setari Cookie-uri

Eugen Nicolaescu: Cine greseste plateste!

Cine greseste plateste! Acesta a fost mesajul ministrului Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, la intalnirea pe care a avut-o, la Palatul Parlamentului, cu managerii spitalelor din Romania, directorii autoritatilor sanitare judetene si presedintii-directori ai caselor judetene de asigurari, in ziua de 11 decembrie a.c.

Cine greete pltete! Acesta a fost mesajul ministrului Sntii Publice, Eugen Nicolescu, la intalnirea pe care a avut-o, la Palatul Parlamentului, cu managerii spitalelor din Romania, directorii autoritilor sanitare judeene i preedinii-directori ai caselor judeene de asigurri, in ziua de 11 decembrie a.c.

Intalnirea, prima de acest fel la un an de la incheierea contractelor de management, a avut ca principal scop analiza activitii in anul 2007, prezentarea principalelor direcii pentru 2008, negocierile cu sindicatele, proiectele de acte normative pentru trecerea de la reforma cantitativ la reforma calitativ a sistemului sanitar.

Punctul cel mai critic al analizei l-a constituit execuia bugetar pe primele 9 luni ale anului in curs. Ministrul Eugen Nicolescu a calificat drept lips de responsabilitate i respect fa de pacient modul in care spitalele au cheltuit banii. De asemenea, el a precizat c nu se poate vorbi de calitate in cazul serviciilor medicale atat timp cat 40% din spitalele din Romania au ponderea cheltuielilor pentru medicamente mai mic de 5%. In schimb, majoritatea unitilor sanitare au o pondere a cheltuielilor salariale mai mare de 80%. Excepie fac Bucureti, Ialomia i Harghita, unde ponderea cheltuielilor salariale este sub 60%.

Ministrul Eugen Nicolescu i-a artat nemulumirea fa de managerii care, in multe cazuri, nu au ineles s se implice in toat activitatea spitalelor, mrginindu-se s gestioneze doar unele aspecte generale. Ministrul consider c aceast deficien explic indisciplina unor cadre medicale, neurmrirea activitii efilor de secie, neintervenia operativ in cazurile de inclcare a deontologiei profesionale. Li s-a reproat managerilor neluarea unor msuri ferme in astfel de cazuri.

Ministrul Eugen Nicolescu a criticat i slaba implicare a managerilor i a ASP in investirea fondurilor alocate MSP de la bugetul de stat.

„M-am luptat cu tot guvernul incercand s obin bani cat mai muli pentru investiii. Volumul de investiii este impresionant fa de ceea ce s-a intamplat in ultimii 17 ani, i cu toate acestea trebuie s restituim, ce-i drept o mic o parte, din banii pe care nu i-ai cheltuit, dar orice leu este important. Aceti bani nu se reporteaz. La anul vor fi bani mai muli, dar cu alt destinaie. Suntei vinovai dac nu ai achiziionat materialele pentru care au fost destinai banii. Vinovaii vor trebui s plteasc. V asigur c s-ar putea s reziliem contracte de management, peste dou luni cand se va incheia execuia bugetar a anului 2007. Execuia bugetar prezentat la intalnirea din 11 decembrie 2007 este valabil pentru primele 9 luni ale anului. Este posibil s fie rezultate mai bune la sfaritul anului, ca diferenele s fie atat de mari incat s modifice substanial situaia. Mai avei timp s corectai i s asigurai servicii medicale de mai bun calitate. Vom analiza i vom lua msurile care vor fi necesare, vom face inclusiv publicitate celor care nu au respect fa de pacient”, a spus ministrul.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.