Setari Cookie-uri

25+1 Noutati sanatoase

Asa cum v-am obisnuit, de fiecare data cand apar noutati ce ne ajuta sa ne mentinem sanatatea si frumusetea ne straduim sa va informam cu privire la acestea. Asadar au fost lansate cateva produse pe piata despre care merita sa aflati.

Tuberculoza ramane o problema de sanatate publica

Tuberculoza, una dintre cele mai vechi boli pe care o cunoaste medicina, este cauzata de o infectie cu o bacterie – Mycobacterium tuberculosis care afecteaza in general plamanii. Desi este cunoscuta din cele mai vechi timpuri si beneficiaza de un tratament eficient, tuberculoza continua sa fie si in zilele noastre o problema de sanatate publica careia Ministerul Sanatatii ii acorda o maxima atentie. Totusi, conform datelor comunicate de coordonatorul tehnic al Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT), la Unitatea Centrala de Coordonare din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“ au fost inregistrate in anul 2009 un numar de 21 457 de cazuri noi si recidive de tuberculoza, cu 1 222 mai putine decat in anul precedent. Scaderea s-a datorat aparitiei unui numar mai mic de cazuri noi si mai putin datorita unei incidente mai mici in randul recidivelor.

Citește și:

Printre reusitele Programului National de Control al Tuberculozei se numara atat mentinerea ratei de depistare a cazurilor de tuberculoza de peste 70% inca din anul 1995 cat si a ratei de succes terapeutic de peste 80% din anul 2003, premize care au condus la scaderea semnificativa a incidentei. Aceste rezultate aliniaza Romania cu succes la alte tari din Europa si din lume in care se inregistreaza o tendinta favorabila de reducere a endemiei acestei boli.
Din pacate, Romania se afla totusi pe loc fruntas in Uniunea Europeana intre tarile cu cea mai mare incidenta a tuberculozei si este firesc ca forurile politice sa acorde in continuare o importanta sporita acestei probleme. Explicatia pentru care ocupam acest nedorit prim loc este ca tuberculoza este o boala influentata in mod direct de conditiile socio-economice precare. Oricat de eficient s-ar dovedi PNCT, avem nevoie de o actiune constanta impotriva saraciei, pentru a obtine rezultatele dorite.

Citește și:

Romania isi propune ca pe viitor sa continue si sa intensifice activitatile de combatere a tuberculozei, aplicand strategiile recomandate de OMS la nivel international. O atentie deosebita este si va fi acordata problemei tuberculozei rezistente la medicamente – iar in acest sens sprijinul politic si sustinerea financiara sunt, de asemenea, extrem de importante.
In acest context, Dr. Elmira Ibraim, coordonatorul PNCT declara cu privire la evolutia TB in Romania: “In conditiile asigurarii unei finantari adecvate a tuturor activitatilor PNCT speram sa realizam depistarea cat mai precoce a tuturor bolnavilor de tuberculoza si tratarea lor cu succes, astfel incat sa reducem transmiterea bolii in populatie si sa evitam inmultirea cazurilor cu rezistenta la medicamente. In acest fel, putem obtine cu fiecare an scaderea treptata a poverii tuberculozei si in Romania si sa ne integram si din acest punct de vedere in standardele Uniunii Europene”.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Aprilie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.