Setari Cookie-uri

Gripa la noi in tara

Potrivit raportarilor primite de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile si de la Centrul National de Gripa din cadrul INCDMI "Cantacuzino", situatia privind evolutia gripei si a infectiilor respiratorii acute in Romania, in data de 30 ianurie a.c., se prezinta astfel:

- Sibiu - 1 caz (internat).

Nu s-a inregistrat niciun deces.

EVOLUTIA IACRS (infectii acute ale cilor respiratorii superioare) SI PNEUMONII


In sptmana de raportare 21-27 ianuarie , s-a inregistrat un numr de 21.948 cazuri de pneumonii (4088 cazuri internate) si un numr de 64.239 cazuri de IACRS (2906 cazuri internate).

Pentru comparatie, fat de sptmana precedent, numrul total de infectii respiratorii este cu 23.2% mai mare. Ins, comparativ cu aceeasi sptman de supraveghere a anului trecut, numrul total de infectii respiratorii a sczut cu 20.8%.

Cu toate acestea, atat numrul de cazuri de pneumonie si IACRS, cat si numrul de cazuri cu diagnostic de grip compatibil se afl sub valorile maxime asteptate.

In judetele Buzu, Iasi, Constanta, Vrancea, Mehedinti si Botosani s-a luat msura restrictionrii accesului vizitatorilor in sectiile cu risc crescut de imbolnvire din spitale.

Din analiza datelor colectate, se constat urmtoarele:

  • numrul total de concedii medicale de scurt durat, acordate in sptmana S 4, pentru IACRS si pneumonii, a fost de 891 (cu 19.4% mai mult decat sptmana precedent), totalizand 4652 zile;
  • comparativ cu sptmana precedent, se remarc cresterea cu 20.0% a consumului de decongestionante, cu 43.2% a consumului de antitusive si cu 6.8% a consumului de antitermice, consumul de antibiotice rmanand la aceleasi valori inregistrate sptmana precedent;
  • la serviciile judetene de ambulant au fost inregistrate un numr total de 31.228 solicitari (cu 6.1% mai mult fat de sptmana precedent), din care 2597 (8.3%) au fost pentru infectii respiratorii;
  • ponderea cea mai mare a solicitrilor la serviciul de ambulant a fost inregistrat la grupa de varst 15-64 de ani;
  • in ceea ce priveste absenteismul, se remarc cresterea fat de sptmana precedent cu 13.8% in crese, cu 88.0% in scoli, cu 32.2% in licee si cu 21.3% in unittile industriale sentinel.

In concluzie, in momentul de fat, in Romania se inregistreaz o activitate medie a circulatiei de virusuri gripale, iar pentru urmtoarele dou sptmani se preconizeaz o evolutie ascendent.


In acest sens, MSP recomand:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.