Setari Cookie-uri

WOW: Creatorul Segway revolutioneaza medicina!

Dean Kamen, geniul care a uimit o lume intreaga cu revolutionarul vehicul Segway, a recidivat! Noua inventie a lui Kamen poate schimba radical viata celor care sufera de lipsa unui membru superior!

Dean Kamen, geniul care a uimit o lume intreaga cu revolutionarul vehicul Segway, a recidivat! Noua inventie a lui Kamen poate schimba radical viata celor care sufera de lipsa unui membru superior!

Oamenii nu constientizeaza cat de mult valoreaza un lucru decat dupa ce il pierd..E trist ca unii dintre noi nu se pot bucura in voie si viata ii face oarecum prizonieri in propriul trup. Pentru toti cei ce sufera de un handicap (in cazul de fata lipsa membrului superior), inventivul Dean Kamen a pregatit cea mai performanta proteza, care permite miscari apropiate de cele facute de “modelul” natural!

Cum se poate ca unii oameni sa aibe asemenea probleme? Majoritatea sunt accidente de munca, pierderi nefericite in razboaie, malformatii congenitale (lipsa mugurilor brahiali din care se dezvolta membrele) sau amputatii chirurgicale din diverse cauze (gangrene cu potential de septicemie, trombembolisme cu ischemie acuta periferica, infectii severe etc.). Gata cu lectia de medicina! Sau poate ca nu..


Proteza este confectionata din aluminiu si cantareste 3.6 kg (atat cat cantareste in medie membrul superior). Atasarea de corp nu se face ca in modul conventional cu un material sintetic care acopera restul bratului, putand astfel exista un disconfort serios. Dispozitivul se conecteaza la un exoschelet care imbraca cutia toracica, oferind o fixare puternica ce permite chiar si ridicarea de greutati!

Membrul superior al unui om are nu mai putin de 22 grade de libertate! Solutia lui Kamen are 18 grade de libertate, gratie sistemului modular care lasa purtatorul chiar sa ridice mana pentru a culege un fruct dintr-un pom..Degetele au o ajustare gradata a fortei, putand fixa un pahar din sticla fara a-l sparge. Acum vine intrebarea cea mai importanta: cum se controleaza aceasta proteza?

Aici lucrurile sunt mai complicate. Dean Kamen a lucrat intens cu un neurochirurg de la Rehabilitation Institute of Chicago, pe numele lui Todd Kuiken. Todd a venit cu o idee geniala: nervii din plexul brahial cu originea in maduva spinarii si care iau traiect prin membrul superior pana la degete in mod normal, au fost redirectionati catre muschiul pectoral mare. Rezultatul? Cand persoana cu handicap se gandeste sa miste mana, muschiul pectoral se contracta. Pe suprafata hemitoracelui corespunzator au fost amplasati niste electrozi care “simt” aceste contractii si trimit semnale catre motoarele bratului robot. Astfel are loc miscarea..
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.