Setari Cookie-uri

Fertilitatea in Romania, intre intentie si declin

Diferentele dintre numarul de copii doriti si al celor nascuti pot fi reduse prin politici sociale coerente, a fost concluzia seminarului Fertilitatea in Romania, intre intenţie si declin organizat joi, 3 iulie, de Fondul ONU pentru Populatie si Institutul National de Statistica. Prilejuit de finalizarea primului Studiu Generatii si Gen, evenimentul a pus in discutie masura in care politicile guvernamentale raspund nevoilor actuale ale cuplurilor de a avea numarul de copii dorit.

Diferentele dintre numarul de copii doriti si al celor nascuti pot fi reduse prin politici sociale coerente, a fost concluzia seminarului „Fertilitatea in Romania, intre intenţie si declin” organizat joi, 3 iulie, de Fondul ONU pentru Populatie si Institutul National de Statistica. Prilejuit de finalizarea primului Studiu „Generatii si Gen”, evenimentul a pus in discutie masura in care politicile guvernamentale raspund nevoilor actuale ale cuplurilor de a avea numarul de copii dorit.

De la 2,2 copii la o femeie în 1989, valoare care asigura inlocuirea generatiilor, rata totala a fertilitatii (numarul de copii nascuti de o femeie în perioada ei fertila) a coborat la doar 1,3 copii la o femeie in 1995 si s-a mentinut constanta pana in prezent. Altfel spus, modelul de fertilitate din ultimii 10 ani arata o scadere de aproape un copil la o femeie fata de ultimele decenii ale perioadei comuniste.

Citește și:

Emanciparea femeii si participarea crescanda a acesteia la activitati economice in afara gospodariei, intensificarea fenomenului de migratie, reducerea influentei normelor culturale, cresterea mobilitatii sociale, sporirea cheltuielilor pentru cresterea si educarea copiilor, incertitudinea si stresul sunt tot atatia factori care au dus la scaderea natalitatii. Perceperea diferita a existentei, care ajunge sa fie caracterizata de individualism si consumism, influenteaza de asemenea numarul de copii adusi pe lume.

Majoritatea tarilor civilizate se confrunta cu o scadere accelerata a natalitatii si a fertilitatii, iar Romania imita si in acest domeniu tarile dezvoltate.

Studiul arata ca foarte putine cupluri tsi doresc mai mult de unul sau doi copii. Mai ingrijorator este faptul ca peste 70% dintre cupluri au declarat ca nu isi (mai) doresc deloc copii. Aspectele financiare – situatia financiara, munca platita a femeilor sunt determinante in decizia de a (mai) avea un copil, fiind cele care vor avea cel mai mult de suferit la venirea pe lume a unui copil.

Citește și:

La seminar au participat sociologi, psihologi, statisticieni, demografi si autoritati. Specialistii au analizat datele obtinute de Studiu pentru a identifica tendinte sociale si a le folosi la elaborarea de strategii şi masuri care sa pregateasca Romania pentru tendinta clara de scadere si imbatranire a populatiei.

Vizionare placuta


Kudika
7 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.