Setari Cookie-uri

Medicii ajung victimele pacientilor

Nu mi-am putut infrana dorinta de a spune cateva cuvinte intr-un caz ce nu este deloc fara precedent. Probabil ati auzit deja de cazul unui medic de familie din Timis ucis de un pacient pentru ca sora acestuia, bolnava, nu a primit medicatia la timp. Din pacate sistemul medical din tara noastra este de multe ori ineficient, plin de haos iar urmarile se reflecta la nivelul sanatatii pacientului: acesta nu pote fi ingrijit corespunzator (unele medicamente nu exista in farmaciile spitalelor), nu e informat suficient, nu i se poate instaura cel mai bun tratament pentru boala sa pentru ca nu exista in tara noastra sau se plateste si pacientul nu are suficienti bani etc. Este mai usor sa se gaseasca un vinovat decat sa se caute adevaratele cauze ce au condus la degradarea sistemului medical romanesc.

Cred ca primul pas spre restabilirea sistemului nostru medical ar fi sa acordam mai mult interes pacientului, macar psihologic daca medical nu avem cu ce in unele situatii. Ar trebui ca pacientul sa se simta protejat si ajutat atunci cand vine la medic, intrebarea este: de ce bolnavii nu au aceste sentimente de incredere? Adevarul este undeva la mijloc. Haosul naste haos.

Iata mai jos un comunicat de presa referitor la acest caz, publicat in Revista Medica:

“Colegiul Medicilor din Romania a luat la cunostinta cu ingrijorare de cresterea numarului de violente din partea populatiei indreptate impotriva medicilor, care a culminat cu uciderea medicului de familie din Timis. Medicul din judetul Timis a fost injunghiat de un barbat suparat ca sora lui bolnava nu a primit la timp medicamente compensate.
Acesta este rezultatul incercarii de a se acoperi neputinta organizatorilor de sanatate prin culpabilizarea corpului medical la care, din pacate, alaturi de politicieni si decidenti a participat si o parte din mass media. Mediatizarea excesiva a unor situatii nefericite la care solutia nu fusese inca data si renuntarea la prezumtia de nevinovatie in cazul medicilor, atacurile impotriva reprezentantului legal si legitim al corpului medical - Colegiul Medicilor din Romania au facut posibile escaladarea violentei care a culminat cu suprimarea vietii unui coleg, a carui singura vina a fost ca a respectat legislatia in vigoare si reglementarile profesiei.
Colegiul Medicilor din Romania solicita responsabililor care au permis sa se ajunga la o asemenea situatie sa-si asume partea de vina pe care o au si sa ia masuri ca astfel de cazuri sa nu se mai repete.
CMR anunta pe aceasta cale ca, daca nu se va renunta la denigrarea in corpore a medicilor sustinuta de cazuri particulare si singulare, va initia masuri radicale de aparare a onoarei profesiei si profesionistilor.
Suntem alaturi de familia indurerata careia ii exprimam sincere condoleante.
Prof. Dr. Vasile Astarastoae
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania “

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.